Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bețișor a refuzat inițierea urmăririi penale pe numele lui Gofman (DOC)

18 iul. 2016,, 13:35   Politică
6525 3

În 2014, Adriana Bețișor a refuzat inițierea urmăririi penale pe numele lui Mihail Gofman (DOC)
Foto : sputnik.md

Procurorul Adriana Bețișor a refuzat inițierea urmăririi penale pe numele lui Mihail Gofman după ce mai mulți oameni de afaceri s-au plîns că ar fi fost persecutați de fostul angajat al CNA.


Un document expediat pe adresa redacției relevă faptul că la finele anului 2013 un grup de cetățeni, în mare parte cetățeni străini, au adresat o scrisoare conducerii țării și ambasadorilor UE și SUA în care declară că de mai multe ori ar fi fost persecutați de fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, care le-ar fi cerut mită. De menționat că subiectul a fost examinat de Procuratura Anticorupție în aceeași perioadă cînd pe numele lui Gofman a fost pornită procedura de monitorizare a stilului de viață.

Scrisoarea a fost expediată conducerii țării la 14 decembrie 2013. Autorii scrisorii menționează că au decis să-i ofere lui Mihail Gofman cîte 20 de mii de euro lunar pentru a nu mai fi supuși acțiunilor de intimidare. În text se mai menționează că Mihail Gofman ar fi nepotul deputatei Maria Postoico și că „stăpînul” lui Gofman ar fi un om de afaceri pe nume Leonid Volneanschi care ar fi pus pe roate o schemă de spălare de bani prin Transnistria.

„Schemele implementate de Gofman erau realizate prin Banca de Economii cu ajutorul fratelui, a lui Gacichevici și Gusev de la MoldovaGaz. În rezultatul acestor acțiuni de la stat au fost furate miliarde de lei”, se mai menționează în scrisoare.

Urmare a denunțului, la 20 decembrie 2013 Procuratura Anticorupție intentează procesul de verificare a informațiilor.

La mai puțin de o lună, 16 ianuarie 2014, Procuratura Anticorupție, în persoana procurorului Adriana Bețișor, emite ordonanța prin care refuză inițierea urmăririi penale și clasează dosarul.

Potrivit Ordonanței, după audierea autorilor scrisorii, doi dintre aceștia au declarat că semnăturile nu le aparțin și că nu cunosc nimic despre conținutul scrisorii.

La rîndul său, în cadrul audierilor Mihail Gofman i-a declarat Adrianei Bețișor că pretinsele acțiuni ilicite sînt o provocare și o tentativă de intimidare personală. Acesta a mai adăugat la audieri că nu cunoaște persoanele care au semnat acea scrisoare.

Mai mult, Gofman a negat că s-ar afla în vreo relație de rudenie cu Maria Postoico. La fel, acesta a negat în cadrul audierilor că ar avea anumite legături de prietenie sau afaceri cu Grigore Gacichevici sau Alexei Gusev.

În Ordonanță se mai menționează că în declarațiile sale Gofman a afirmat că nu dispune de casă de locuit, ci doar de un apartament în centrul Chișinăului care a fost procurat de familia sa până la formarea CCCEC.

În context amintim că în iulie 2013 conducerea Centrului Național Anticorupție a emis Dispoziția de supraveghere a stilului de viață a lui Mihail Gofman. Monitorizarea a durat aproape jumătate de an, incluisiv testarea la poligraf. De aici reiese că depozițiile depuse de Gofman în fața Andrianei Bețișor au avut loc exact în perioada în care era supus monitorizării interne de către CNA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?