X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Filip a spus cîți bani ar putea obține Moldova de la FMI în acest an

18 iul. 2016,, 13:05   Economie
2843 7
Филип сказал, сколько денег Молдова может получить в этом году от МВФ
Foto: gov.md

Moldova ar putea obține de la FMI pînă la finele anului curent în cadrul noului Program de susținere a reformelor în țara noastră cel mult 25 de milioane de dolari.


Comunicatul Fondului Monetar Internațional de la Washington pe marginea Acordului privind noul program cu Moldova ar putea apărea pînă la finele acestei săptămîni, iar Programul propriu zis ar putea fi aprobat de Consiliul Director al FMI în octombrie.

Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, relatează NOI.md.

Luînd cuvînul în cadrul emisiunii „Replica” de pe postul de televiziune Prime, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că reprezentanții Guvernului Moldovei și cei ai Misiunii FMI practic au convenit în cadrul ultimei runde de negocieri asupra noului program de trei ani în valoare de 180 de milioane de dolari pentru sprijinul autorităților în realizarea reformelor economice, însă a mai rămas de coordonat un șir de chestiuni tehnice la nivelul experților.

Pavel Filip a precizat că este vorba, în special, despre modul de administrare a mijloacelor granturilor și creditelor pe care Moldova le va obține în viitor de la donatorii externi. Premierul a spus că părțile au ajuns la o înțelegere pe marginea tuturor aspectelor importante și așteaptă că pînă la finele acestei săptămîni FMI va lansa de la Washington un comunicat despre Acordul privind noul program cu Moldova.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că părțile au coordonat măsurile pe care Moldova urmează să le realizeze pînă în septembrie, pentru ca la ședința Consiliului Director al FMI din octombrie să fie aprobat noul Program pentru țara noastră. Potrivit lui Pavel Filip, în acest an Moldova ar putea primi de la FMI o tranșă din asistența financiară în sumă de peste 25 milioane de dolari din programul în valoare totală de 180 milioane de dolari. Însă, după cum a specificat Premierul, autoritățile Moldovei nici nu s-au așteptat la sume mari din partea Fondului în acest an.

El a menționat că în momentul actual banii de la Fond sînt pe plan secund și este mult mai important să se coordoneze și să se implementeze reformele, să se ajungă la un acord cu FMI pe marginea noului program, ceea ce va contribui la deblocarea finanțării externe a Moldovei din partea altor donatori. Astfel, potrivit lui Pavel Filip, după obținerea acordului cu FMI pe marginea noului program Moldova va putea primi în august de la România 60 milioane de euro în calitate de prima tranșă a creditului preferențial în valoare totală de 150 milioane de euro pentru sprijinul bugetar.

În plus, Moldova speră să obțină în anul curent după deblocarea finanțării externe 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială, precum și 45-55 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Premierul a specificat că Moldova va implementa reforme în vederea îmbunătățirii managementului și asigurării transparenței în sectorul bancar, asigurării stabilității financiare și atingerii obiectivelor pe termen mediu ale politicii fiscal-bugetare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?