Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

IDIS Viitorul: Timp de 25 de ani, în Moldova nu au fost create condiţii pentru afaceri

15 iul. 2016,, 16:00   Business
2605 0
За 25 лет в Молдове не созданы условия для развития бизнеса - IDIS Viitorul
Foto: noi.md

Din momentul proclamării independenţei, Moldova şi-a propus să dezvolte businessul şi libertatea pieţei, dar timp de 25 de ani nu au fost create condiţiile necesare pentru aceasta.


Asemenea opinie a exprimat expertul Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul Veaceslav Ioniţă, care vineri a prezentat analiza "Întreprinderile de stat şi rolul lor în economia RM".

Ioniţă a spus că "în Moldova statul este cel mai mare angajator, 57% dintre lucrătorii din ţară sînt angajaţi în structuri de stat sau la întreprinderi de stat".

"Acesta este unul dintre cei mai înalţi indicatori din lume. Moldova este depăşită doar de Belarus. Chiar şi în statele cu orientare socială, cum sînt Danemarca şi Norvegia, aceste indicator este mai mic", a spus expertul.

El consideră că "sectorul privat poate asigura creşterea economiei şi nivelul înalt de angajare a populaţiei". Nu există nimic rău în faptul că unele întreprinderi de stat predomină, dar trebuie să înţelegem scopul acestei dominări, dacă statul o face pentru a crea locuri de muncă, a presta servicii pentru a obţine venit.

Cele mai multe întreprinderi sînt controlate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, fiind urmat de Ministerul Economiei. În comun, ei controlează 124 de întreprinderi, ceea ce este 1/3 dintre întreprinderile de stat din Moldova.

"În anul 2014, din 124 de întreprinderi doar 32 au înregistrat profit, iar restul – pierderi. În analiză nu sînt incluse pierderile Moldovagaz, care ţin de alţi factori", a spus el.

Potrivit lui, cel mai de "succes" în plan de profit este Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Ministerul dat controlează doar două întreprinderi. Prima se ocupă de recalificarea personalului, iar a doua – de confecţionarea protezelor pentru invalizi.

Analiza recomandă optimizarea activităţii întreprinderilor, modificarea sistemului de administrare a acestora. În document se vorbeşte că "dezvoltarea businessului privat este zădărnicită de barierele administrative, corupţia şi controlul, care blochează afacerile private".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?