Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Comerțul cu cetățenia Moldovei și a României: funcționarii și judecătorii fac parte din rețele criminale

15 iul. 2016,, 10:15   Societate
20353 13
Торговля гражданством Молдовы и Румынии: чиновники и судьи входят в преступные сети
Foto: timpul.md

Victor Surugiu

De cînd Moldova a semnat Acordul privind regimul liberalizat de vize cu UE, falsificarea pașapoartelor biometrice și perfectarea lor ilegală au căpătat o amploare în masă.


După 2014, mulți cetățeni ai altor state, preponderent din CSI, au început să solicite cetățenia moldovenească. Acest lucru a condus la apariția unei rețele de intermediari, care ofereau servicii de obținere pe căi ilicite a pașapoartelor RM. În afacerea profitabilă sînt specializate grupări criminale transnaționale, care au organizat comerțul cu cetățenia. Succesul afacerii ilegale este asigurat de nivelul înalt de corupție în instanțele judecătorești, ministere și departamente ale Moldovei.

Ultimele dezvăluiri demonstrează că problema nu doar persistă, dar și se acutizează, transformîndu-se demult într-o problemă la nivel de stat, legată de imaginea țării pe plan internațional.

Falsificare după falsificare

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în ultimii 5 ani, cetățenia RM a fost obținută de 3,5 mii de străini, o treime dintre care sînt ucraineni. Potrivit statisticii oficiale, circa 8% din numărul total de solicitanți recurg la identitatea falsă și folosesc diferite metode pentru obținerea pașaportului moldovenesc. Însă indicatorii menționați constituie doar vîrful aisbergului.

Potrivit Poliției de Frontieră, pe parcursul ultimilor ani, se atestă o creștere semnificativă a documentelor false utilizate de cetățeni. Printre actele falsificate figurează polițe de asigurare, pașapoarte și procuri pentru automobile. Despre majorarea numărului infracțiunilor economice legate de documentele de identificare false, menționează și Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală a RM.

Primul pașaport biometric moldovenesc falsificat a fost depistat de Poliția de Frontieră pe 18 decembrie 2014. Documentul a trezit suspiciunile polițiștilor, iar după o verificare suplimentară s-a constatat că el aparține altei persoane, iar datele din el au fost falsificate. Proprietarul actului fals a recunoscut că a cumpărat pașaportul cu 1500 de euro pentru a merge în Germania, unde avea interdicție de intrare din 2011.

În prezent numărul documentelor de identificare false confiscate este de ordinul sutelor. Iar indicele pașapoartelor moldovenești false continuă să crească. Pe de o parte, acest lucru se explică prin creșterea generală a cererii la pașapoartele biometrice, iar pe de alta – interesul sporit de a procura asemenea documente se manifestă din partea cetățenilor străini sau ai RM care au interdicție de intrare în Uniunea Europeană.

Totodată, multe cazuri nu ajung în sintezele organelor de drept, deoarece proprietarii pașapoartelor dubioase le folosesc pentru intrarea în UE prin alte state. În plus, documentele false nu întotdeauna pot fi depistate în cadrul controlului de frontieră. Documentul poate conține toate semnele unui pașaport autentic, dar, în esență, este fals, deoarece este perfectat cu ajutorul altor acte false sau prin metode ilicite.

„Imigrarea în Europa. Oficial”

Totodată, datele serviciilor speciale și ale organelor de drept denotă faptul că rețelele criminale ce se ocupă de falsificarea documentelor de identitate, și-au impulsionat activitatea. De regulă, acestea sînt grupări organizate transnaționale, care activează în cîteva țări sau regiuni.

De la începutul anului 2016, serviciile speciale, în colaborare cu Inspectoratul General de Poliție și Procuratura Generală, au monitorizat activitatea unei grupări criminale specializate în falsificarea pașapoartelor și altor documente oficiale. Recent, oamenii legii au desfășurat un șir de percheziții și alte măsuri operative speciale la Chișinău și Ungheni. În urma acestora, a fost reținut liderul grupării, precum și au fost preluate dovezi ce demonstrează implicarea unui șir de funcționari publici în această activitate ilegală.

Din grupare făceau parte cetățeni ai Moldovei, Rusiei, Ucrainei și României. Pe parcursul a patru ani, începînd cu 2012, ei se ocupau cu perfectarea ilegală a cetățeniei moldovenești și românești pentru cetățenii Ucrainei și Federației Ruse. Documentele obținute ilicit le permiteau „clienților” să se afle pe teritoriul țărilor UE. Unii dintre membrii grupării își confecționau pentru ei documente false, ce le ofereau anumite drepturi pe teritoriul Moldovei și României.

Pentru obținerea cetățeniei Moldovei, străinii cel mai frecvent aplicau o schemă legată de certificarea originii basarabene a solicitanților prin falsificarea documentelor din arhivă. Potrivit altei scheme, cu ajutorul funcționarilor erau falsificate pașapoartele sovietice. Termenul de executare a „comenzii” varia de la cîteva săptămîni pînă la opt luni.

Falsificatorii acționau în complicitate cu angajații întreprinderii de stat „Registru”, ai Arhivei Naționale a Ministerului Justiției, ai subdiviziunilor oficiilor stării civile și alte persoane. La solicitarea NOI.md, surse din cadrul Inspectoratului Național de Poliție au comunicat că, deocamdată, nu sînt gata să numească numărul funcționarilor publici implicați în rețeaua criminală. Numele și funcțiile acestora nu se divulgă în interesul anchetei, deoarece organele de drept și serviciile speciale urmează să descopere întreaga verigă de funcționari ce susțineau infractorii.

Membrii grupării căutau potențialii clienți pe Internet, unde plasau anunțuri: „În Europa fără vize. Oficial”, „Imigrarea în Europa. Oficial”, „Cetățenia Uniunii Europene”, „Pașaport european”. Pentru identificarea clienților ei deschideau site-ri și pagini Web, orientîndu-se, în special, spre utilizatorii ruși și ucraineni ai rețelelor de socializare.

Participanții grupării criminale erau sprijiniți de avocați, care făceau uz de relații în corpul judecătoresc pentru obținerea hotărîrilor necesare. Drept rezultat, judecătoriile din Strășeni, Cahul și Hîncești au confirmat justificarea a zeci de solicitări ale cetățeniei moldovenești sau de restabilire a cetățeniei românești. Judecătorii adoptau decizii dubioase în baza copiilor documentelor cu date false. În alte cazuri, judecătorii emiteau hotărîrea ilegală în baza prezentării certificatelor de naștere și căsătorie a rudelor de pe teritoriul Moldovei.

În locuințele, automobilele și la locurile de muncă ale suspecților au fost desfășurate percheziții. Polițiștii au depistat calculatoare, suporturi USB, CD-uri, telefoane mobile, formulare curate ale documentelor oficiale, ștampile și sigilii, precum și carduri bancare și documente ale cetățenilor din patru state – Moldova, Ucraina, Rusia și România. În prezent acțiunile speciale de anchetă continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și depistarea celorlalți membri ai grupării criminale.

O nouă identitate cu 10 mii de euro

Acesta nu este singurul caz. Anul trecut, Centrul Național Anticorupție a reținut 6 funcționari din capitală, inclusiv conducători de rang mediu, care au participat la schema ilegală de obținere ilicită a cetățeniei moldovenești de către ucraineni. La prima etapă era perfectată cererea privind pierderea pașaportului sovietic, după care funcționarii falsificau înscrisurile și lipeau fotografiile clienților din tinerețe cu seria și numărul pașapoartelor cetățenilor străini care au plecat peste hotare.

Potrivit anchetei, prin asemenea metodă au obținut documente 35 de persoane. Printre acesta se aflau nu doar simpli cetățeni ai Ucrainei, dar și condamnați, aflați în căutare internațională pentru evaziune fiscală, trafic ilegal de droguri, furturi, organizarea grupărilor criminale. O schemă similară a fost depistată la Comrat, unde circa 15 persoane, printre care unele cu identitate falsă, au obținut pașapoarte false. Costul „serviciilor” constituia de la 3 mii de euro fără schimbarea identității pînă la 10 mii de euro cu falsificarea identității beneficiarilor.

Între timp, recent, procurorii anticorupție din Româna au desfășurat o operațiune de deconspirare a membrilor unei grupări implicați în falsificarea pașapoartelor și buletinelor de identitate moldovenești. Mai multe percheziții au avut loc în patru județe ale României – Maramureș, Galați, Satu Mare și Cluj. Potrivit oamenilor legii, prețul documentului de identitate era de 3 mii de euro, o treime dintre care erau achitate drept avans. Răufăcătorii utilizau informația veridică a proprietarilor reali de pașapoarte și adăugau fotografiile beneficiarilor.

Totodată, Poliția de Frontieră a RM, în comun cu serviciile speciale, au destructurat încă o grupare specializată în falsificarea documentelor oficiale. În afara cetățenilor Moldovei, din aceasta făceau parte originari din Iordania și Irak. Infractorii făceau parte dintr-o grupare internațională care acționa pe teritoriul Moldovei, Transnistriei și României. În rezultatul operațiunii, au fost depistate și confiscate 400 de documente false, ștampile și formulare, inclusiv pașapoarte ale României și Moldovei. Potrivit datelor anchetei, actele false erau folosite de mai mulți locuitori ai Moldovei pentru a traversa frontiera și a obține cetățenia românească.

Anterior, în Moldova a fost reținut un cetățean al Turciei, în al cărui bagaj Poliția de Frontieră a depistat 7 pașapoarte false ale României. Acesta intenționa să zboare la Istanbul din Aeroportul Internațional Chișinău și nu a putut explica de ce avea asupra sa acele documente cu semne evidente de falsificare. Verificarea minuțioasă a documentelor, bagajelor, precum și cea corporală a străinului a fost efectuată în baza informației obținute de polițiști. El a fost reținut, fiind suspectat că face parte dintr-o grupare criminală transfrontalieră specializată în organizația migrației ilegale.

Sancțiuni în favoarea escrocilor

Ultimele dezvăluiri demonstrează că problema nu doar există, dar și se acutizează, transformîndu-se într-o problemă de stat, legată de imaginea țării pe plan internațional. În opinia experților, din cauza acestei situații, Moldova se află într-o situație dificilă față de autoritățile UE, care și-au deschis frontierele și au asigurat libera circulație a cetățenilor moldoveni.

- Situația din Moldova este favorabilă în prezent pentru diferite manifestări ale criminalității organizate transnaționale, menționează unul dintre experții noștri. Instabilitatea politică și subordonarea organelor de drept partidelor politice sporește vulnerabilitatea în ceea ce privește la securitatea țării și a cetățenilor, inclusiv controlul la frontiere și problemele falsificării documentelor de identitate. Cînd poliția și serviciile speciale sînt implicate în îndeplinirea sarcinilor politice, deseori nu rămîn forțe pentru lupta cu infracționalitatea.

Precum menționează interlocutorul nostru, UE alocă sute de milioane de euro pentru intensificarea securității regionale, managementul integrat al frontierei de stat, lupta cu crima organizată și migrația ilegală, desfășurarea anchetelor bazate pe investigații proprii și operațiuni secrete privind controlul frontierelor. Însă rezultatele lasă de dorit, inclusiv din cauza controlului slab la frontiera cu Transnistria.

Autoritățile se limitează, în special, la măsuri cosmetice, înaintînd inițiative de majorare a amenzii pentru procurarea sau vînzarea documentelor de identitate, pașapoarte, sau a altor documente oficiale false. În particular, a fost elaborat proiectul de lege privind introducerea modificărilor și completărilor în art. 359 din Codul penal în direcția înăspririi răspunderii penale pentru cumpărarea sau vînzarea documentelor oficiale ce oferă drepturi sau scutesc de obligații. Autorii acestuia explică că sancțiunile mici dezleagă mîinile escrocilor.

În prezent, cumpărarea-vînzarea pașapoartelor se pedepsește cu amendă de pînă la 4 mii de lei, iar pedeapsa pentru falsificator e mai dură. În proiectul de lege se propune majorarea amenzilor pînă la 16-20 de mii de lei, precum și introducerea alternativei sub formă de închisoare de pînă la trei ani. Totodată, se propune facilitarea procedurii de retragere a cetățeniei în cazul obținerii ilegale a pașaportului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?