X 
Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Demnitarii de stat, acuzați că fac declarații eronate

11 iul. 2016,, 10:30   Economie
2315 1

Demnitarii de stat, acuzați că fac declarații eronate
Foto : samrtnews.ru

Agricultorii din Republica Moldova sînt nemulțumiți de declarațiile unor demnitari de stat precum că recolta medie de grîu la hectar în acest an va fi foarte bună – de 4,2-4,5 tone, transmite NOI.md.


Într-un comunicat de presă, aceștia susțin că, de fapt, cifrele sînt mult mai mici, iar declarațiile demnitarilor nu fac decît să contribuie la micșorarea artificială a prețurilor la grîu și orz.

„În general, agricultorii sînt extrem de indignați cînd aud unele declarații triumfaliste de la demnitarii de rang înalt precum că anul curent recolta medie la grîu va fi de 4,2-4,5 tone per hectar. În realitate cifrele, mai ales la nordul țării, sînt mult mai mici. Recolta medie de grîu din zona nordică, momentan, puțin depășește 3 tone per hectar. Motivele principale sînt: înghețurile de primăvara, care au afectat vegetația cerealelor; insuficiența precipitațiilor în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni; neintroducerea numărului necesar de fertilizanți, cauzată de scumpirea bruscă a chimicalelor în 2015, în urma deprecierii vertiginoase a leului și decapitalizării generale a sectorului agrar”, menționează sursa citată.

Agricultorii susțin că declarațiile eronate despre recolta record contribuie la micșorarea artificiala a prețurilor la grîu și orz. „În marea majoritate a regiunilor țării prețul la grîu, actualmente, nu depășește 2,2 lei per kg, deși, de exemplu, prețurile la grîu în zona cea mai apropiata Republicii Moldova, în portul Constanța, sînt stabilite în jurul a 3 lei moldovenești. Atenționam că, în sezonul agricol 2015/2016, cheltuielile medii pentru un hectar de grîu sînt de aproximativ 7000 de lei. Evident că cu recolta de 3 tone de grîu pe hectar și prețul de 2,2 lei per kg fermierii nu obțin niciun venit”, menționează agricultorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?