Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: NATO nu poate să facă ceea ce trebuie să facă Moldova

11 iul. 2016,, 10:00   Politică
2792 11
Expert: „NATO nu poate să facă ceea ce trebuie să facă Moldova”
Foto : novostipmr.com

Cercetătorul de la Institutul de Politică Mondială de la Kiev Leonid Litra se arată sceptic în privința declarațiilor făcute de ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, la summitul de la Varșovia. Acesta a solicitat ca NATO să ajute Republica Moldova să scape de trupele militare din regiunea transnistreană, relatează NOI.md.


În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Leonid Litra a susține că nu vede cum NATO poate face ceea ce trebuie să facă Republica Moldova.

„Acest sprijin poate fi oferit numai în cazul în care Republica Moldova vrea să primească acest sprijin. Eu, în acest moment, nu văd cum NATO poate face ceea ce trebuie să facă Republica Moldova. Domnul Şalaru are dreptate în ceea ce priveşte solicitarea acestui sprijin din partea NATO. Dar cred că această solicitare trebuie să fie, în primul rînd, adresată prim-ministrului Republicii Moldova şi Parlamentului. Pentru că riscurile asociate cu războiul hibrid sau acele ameninţări asociate cu războiul hibrid sînt, în primul rînd, de ordin intern şi vizează, în special, combaterea corupţiei, vizează un climat investiţional bun, vizează mass-media care relatează într-un mod obiectiv, echidistant despre ceea ce se întîmplă. Sînt ameninţări ce trebuie combătute pe interior. NATO nu va putea face faţă acestor ameninţări dacă Republica Moldova nu-şi va dori acest lucru cu adevărat. Din această cauză, trebuie să ne gîndim la această solicitare şi în termeni politici. Eu cred că este o solicitare care poate fi aplicată doar în cazul în care Chişinăul chiar vrea să scape de aceste ameninţări”, susține Litra.

Totodată, el a declarat că sprijinul NATO poate fi oferit prin intermediul Parteneriatului pentru Pace şi prin intermediul Planului de acţiuni pe care îl are Moldova împreună cu NATO.

Anatol Șalaru a declarat în cadrul Reuniunii miniștrilor apărării ale țărilor aliate și partenere NATO în formatul platformei de interoperabilitate, la Varșovia, că armata rusă trebuie sa plece din Moldova cu tot cu depozitele de armament, cerînd ajutorul țărilor NATO pentru a evacua armata şi muniţiile Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?