Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Kremer: Sistemul de pensii este o bombă economică pentru Moldova

9 iul. 2016,, 11:30   Economie
5679 6
Кремер: Пенсионная система это экономическая бомба Молдовы
Foto: gagauz.md

Sistemul de pensii din Moldova este o bombă economică, care ar putea exploda la un moment dat, consideră directorul reprezentanței Băncii Mondiale (BM) în Moldova, Alex Kremer.


El a spus că dacă pînă de curînd cetățenii RM puteau conta pe o pensie, egală cu o jumătate din salariu, atunci în momentul actual aceasta constituie deja doar 27 la sută din nivelul de salarizare.

„Dacă nu se vor lua măsuri, atunci către 2030 această cifră va fi ajunge la 14 la sută. Acest lucru înseamnă că cetățenii obișnuiți ai RM vor primi o pensie de șapte ori mai mică decît salariul pe care îl primesc în prezent. În acest caz, ar fi imposibil să se mențină nivelul de trai”, a spus reprezentantul BM în Moldova.

Potrivit lui, soluția este una simplă, dar dureroasă și constă în ridicarea limitei de vîrstă la pensionare, în special pentru femei și apoi pentru bărbați.

„Totodată, autoritățile trebuie să creeze condiții, astfel încît angajații, care plătesc contribuții mai mari la fondul de pensii, să primească o pensie mai mare la atingerea vîrstei de pensionare. Acest lucru va încuraja angajații să plătească toate contribuțiile la Fondul Social”, a menționat Kremer.

Banca Mondială recunoaște că majorarea vîrstei de pensionare este o hotărîre dificilă, care ar trebui să fie adoptată la nivel politic. Ea poate fi comparată cu vizita la dentist – cu cît mai mult este amînată vizita, cu atît durerea de dinți este mai puternică.

„În ambele cazuri, este mai bine să se intervină mai devreme, decît mai tîrziu”, - menționat Alex Kremer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?