Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Autorităţile din Moldova sînt gata pentru dialogul cu Kremlinul - opinie

7 iul. 2016,, 16:01   Politică
5729 5
Визит Рогозина означает готовность властей Молдовы к диалогу с Кремлем
Foto: eastbook.eu

Vizita de două zile a vicepremierului Rusiei Dmitrii Rogozin arată că autorităţile din Moldova sînt gata pentru dialogul cu Kremlinul.


Vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, politologul Oazu Nantoi, a spus că, după analizarea a tot ceea ce a spus Rogozin la Chişinău şi la Tiraspol, se creează impresia de "cochetare a Chişinăului cu Moscova".

"Autorităţile Republicii Moldova se ocupă intens de aceasta. Explicaţia o găsesc în faptul că se pregăteşte o variantă de rezervă în cazul în care proiectul european al RM îşi pierde actualitatea. Guvernarea mai că nu se aşterne pe jos în faţa Kremlinului. Rogozin a anunţat despre o oarecare foaie de parcurs care ar pregăti schimbări serioase în domeniul economic. Deocamdată acestea sunt doar vorbe. În schimb, Rogozin din nou a scuipat pe statalitatea Moldovei, făcând declaraţii univoce în Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN", consideră el.

În opinia politicianului, nu există motive pentru a crede că după vizita lui Rogozin se va schimba ceva în reglementarea transnistreană.

"Rusia predică principiul "Dezbină şi condu!". Şi acest lucru este vizibil din faptul că au fost făcute înlesniri pentru exportul în Federația Rusă a producţiei din Găgăuzia şi Transnistria, însă nu şi pentru restul Moldovei. Este simptomatic şi faptul că şedinţa Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică RM-FR a fost fixată pentru luna noiembrie. Nu mă voi mira dacă acest lucru a fost făcut pentru a ochi alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Aluzia: "Voi faceţi alegeri, iar apoi vom vorbi...". Chişinăul oficial posibil chiar să fi promis ceva Moscovei. Cu regret, noua vizită a vicepremierului rus a confirmat axioma că problema transnistreană demult a devenit o afacere avantajoasă pentru toţi", a spus Oazu Nantoi.

Fostul şef al Comisiei Unificate de Control din partea Moldovei, Ion Leahu, a menţionat că pauza lungă în vizitele lui Rogozin (de peste doi ani - "I.") este legată de faptul că "el nu avea ce face aici".

"El este un conducător de nivel înalt al unui stat mare. Astfel de conducători nu vin pentru fleacuri, ţinînd cont că RM nu era prea binevoitoare în relaţii. Acum multe s-au schimbat", consideră Leahu, care a amintit că s-a lucrat mult şi intens cu Chişinăul.

În opinia expertului, Rogozin a comunicat militarilor ruşi că de azi ei pot merge liber prin Moldova.

"Principalul este că Rogozin, probabil, a primit confirmarea personală că Moldova va micşora numărul militarilor proeuropeni şi va mări numărul celor proruşi. Pentru Moscova, care este prinsă în sancţiuni, acest lucru este foarte important. A apărut un nou aliat. Pentru aceasta Rusia este gata să permită intrarea pe pieţele sale regionale pentru vinul, legumele şi fructele moldoveneşti. Însă consider că în Bavaria va fi întărit vectorul de soluţionare a conflictului transnistrean exclusiv în formatul 5+2, iar aceasta înseamnă că e doar o tergiversare, lucru convenabil pentru Rusia", a remarcat Leahu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?