X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Şeful NATO, anunţ privind sistemul antitrachetă din România

5 iul. 2016,, 21:00   Externe
3573 5

Столтенберг: Бригада в Румынии усилит присутствие НАТО в черноморском регионе
Foto: zn.ua

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să declare operaţională prima fază a sistemului antibalistic din Europa, care are elemente în România, cu ocazia summitului de la Varşovia, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, susţinînd că proiectul antirachetă nu poate intercepta rachete ruse, scrie Mediafax.


"Obiectivul nostru este să putem institui capacitatea operaţională iniţială a sistemului antirachetă cu ocazia summitului NATO", a declarat Jens Stoltenberg la Bruxelles, conform presei internaţionale.

"Sistemul antibalistic nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează contracararea ameninţărilor din afara zonei euroatlantice", a insistat Stoltenberg, citat de agenţia italiană Nova, reiterînd că proiectul antirachetă are caracter strict "defensiv".

"Este vorba de interceptoare care nu sînt ofensive, nu vor fi dotate cu focoase; nu vor putea intercepta rachete intercontinentale ruse", susţine secretarul general NATO.

Stoltenberg a admis că, deocamdată, nu există unanimitate la nivelul celor 28 de state NATO pentru declararea sistemului antirachetă operaţional cu ocazia summitului de la Varşovia, programat vineri şi sâmbătă. Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova.

În luna mai, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, afirma că instalaţiile antibalistice NATO din România sînt capabile deja să intercepteze rachete strategice ruse, iar situaţia se va înrăutăţi în 2018, cînd va deveni funcţional sistemul similar din Polonia.

Rusia consideră că sistemele militare sînt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sînt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizînd că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.

"Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei Rusiei.

"Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sînt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?