X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Banca Mondială a remarcat succesele obţinute de Moldova în lupta cu sărăcia

17 iun. 2016,, 13:45   Economie
3589 3
ВБ отметил успехи Молдовы в борьбе с бедностью
Foto: novostipmr.com

Banca Mondială a declarat că Moldova a înregistrat rezultate bune privind reducerea sărăciei și încurajarea prosperităţii.


Despre aceasta se vorbeşte în noul Raport al BM privind sărăcia în Moldova, relatează NOI.md.

Totodată, în raport se menţionează că principalii factori ce au contribuit la ameliorarea situaţiei în trecut se pare că şi-au pierdut influenţa şi joacă un rol mult mai limitat.

În document se arată că, în ultimii ani, Moldova a înregistrat ritmuri rapide ale creşterii economice şi a progresului semnificativ în domeniul reducerii sărăciei şi asigurării prosperităţii partajate.

Astfel, creşterea economică a constituit 5 la sută anual, începînd cu anul 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la nivel naţional s-a redus de la 68 % pînă la 27 % în perioada 2000-2004 şi și-a continuat evoluţia descendentă, atingînd nivelul de 11,4% în 2014. Cu toate acestea, Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa, confruntîndu-se cu provocări de menţinere a progresului.

Raportul privind sărăcia în Republica Moldova 2016, lansat la Chişinău, include analize privind reducerea sărăciei şi prosperităţii împărtăşite, piaţa muncii din Moldova, transformările structurale ale gospodăriilor mici şi măsurile de combatere a sărăciei şi creşterii bunăstării generale.

Precum se menţionează în Raportul BM, de rînd cu majorarea salariilor nonagricole, pensiile au devenit un factor major ce contribuie la sporirea veniturilor pentru cele mai sărace 40 la sută ale populației şi la reducerea sărăciei. Se notează că pensiile nu reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru susținerea celor mai nevoiaşe categorii de persoane.

Piața muncii din Moldova a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei, dar prin creșterea productivității muncii, şi nu prin crearea unor noi locuri de muncă. În realitate, ocuparea forței de muncă a scăzut în mod constant. Totodată, există inegalități persistente între spaţiul urban şi cel rural la nivel de educaţie şi acces la servicii, iar șocurile macroeconomice și climatice sporesc și mai mult vulnerabilitatea persoanelor care nu au o situaţie materială bună.

Unul dintre autorii de bază ai studiului, economistul principal la Banca Mondială Maria, Eugenia Dávalos a menţionat că creșterea remitenţelor încetineşte, iar statul nu-și poate permite o majorare a pensiilor.

Astfel, pe viitor, îmbunătățirea standardelor de viață trebuie să fie generată de locurile de muncă.

Recomandările propuse în cadrul studiilor includ consolidarea pieţei interne a muncii, abordarea corupției în mediul de afaceri, dezvoltarea activităţilor agricole și nonagricole în mediul rural şi îmbunătățirea acoperirii sistemului de asigurări sociale și alocațiilor pentru încălzire.

Directorul de ţară pentru Moldova, Alex Kremer, a subliniat că îmbunătăţirea situaţiei financiare a micilor agricultori este extrem de importantă, deoarece sectorul agricol asigură în continuare 30 la sută din ocuparea forței de muncă, în timp ce alţi 24 la sută sînt angajați în activităţi agricole de mică intensitate.

Potrivit lui, deoarece majoritatea fermierilor mici nu practică activitatea comercială, atunci urbanizarea şi angajarea în afara gospodăriilor agricole reprezintă cele mai bune soluţii pentru combaterea sărăciei.

Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, au fost alocaţi peste 1 miliard dolari SUA pentru circa 60 de proiecte de țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active cu un angajament total de 355,5 milioane de dolari SUA.

Domeniile de suport includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediul înconjurător etc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?