Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sîrbu: Parlamentul va ignora unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia

14 iun. 2016,, 15:30   Politică
3879 3
Foto: inprofunzime.md

Deputatul din Partidul Democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat că Parlamentul nu va ţine cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei (CVCE) în procesul de operare a modificărilor la Codul electoral. Deputatul și-a expus părerea luni seara la postul de televiziune AcentTV.


În particular, este vorba despre recomandările de a deschide peste hotare mai multe secţii de vot, pentru a asigura dreptul la vot al tuturor cetăţenilor aflaţi temporar în afara ţării.

"Nu trebuie să modificăm mecanismul în Codul electoral pentru a avea mai multe secţii. Şi îmi pare foarte rău că minciuna şi manipulările din motive politice se aud la toate micile ecrane. Acest proiect de lege s-a bazat pe decizia Curţii Constituţionale şi s-a limitat doar la procesul de organizare a alegerilor prezidenţiale. Nu ne-am pus scopul să modificăm întregul cod electoral şi să executăm toate recomandările. Fizic nu avem suficient timp", a declarat Sergiu Sîrbu.

Deputatul a amintit că proiectul de lege deja a fost aprobat în prima lectură la mijlocul lunii aprilie, iar Parlamentul s-a adresat la CVCE pentru a obţine aviz pentru adoptare în a doua lectură.

"Este vorba despre procedura de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale directe. Noi trebuie să creăm condiţii pentru organizarea alegerilor pe 30 octombrie, nu pentru a discuta noul cod electoral", a spus Sîrbu.

Recomandările privind deschiderea unui număr mai mare de secţii de vot au fost înaintate de Partidul Socialiştilor, care, de asemenea, s-a adresat la CVCE.

Deputatul din Partidul Socialiştilor, Vladimir Ţurcan, a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că socialiştii au propus modificările "pentru a nu admite repetarea situaţiei de la scrutinul parlamentar din 2014, cînd zeci de mii de cetăţeni ai RM aflaţi în străinătate au fost artificial lipsiţi de dreptul constituţional de a participa la alegeri".

"Noi am propus un mecanism simplu de stabilire a cifrei secţiilor pe criterii obiective, indiferent de ţara în care locuiesc temporar cetăţenii noştri. Este necesar principiul proporţionalităţii. Adică secţiile sînt deschise proporţional cifrei oamenilor aflaţi într-un anumit stat. Aici nu sînt dificultăţi, nu trebuie să inventezi nimic. Există un mecanism simplu şi oficial. În toate ţările există organe care se ocupă de înregistrarea cetăţenilor străini. Ei oferă informaţii nu doar despre cifra totală, ceea ce este foarte important, dar şi unde cel mai compact locuiesc cetăţenii noştri, important pentru dislocarea secţiei de vot. Uite acolo şi trebuie deschise mai multe secţii", consideră Ţurcan.

În recomandările adoptate de CVCE la 11 iunie se arată că "Guvernul trebuie să găsească modalităţi de a asigura accesul la vot pentru toţi cetăţenii aflaţi în străinătate". Comisia Electorală Centrală a declarat într-un comunicat de presă, marţi, că "constatările şi recomandările cuprinse în document vor fi luate în considerare la ajustarea proiectului de lege pentru lectura a doua".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?