Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

The New York Times a încercat să afle ce se ascunde după întrevederea lui Vlad Plahotniuc cu Victoria Nuland

6 iun. 2016,, 11:55   Societate
4757 5
The New York Times a încercat să afle ce se ascunde după întrevederea lui Vlad Plahotniuc cu Victoria Nuland
Foto: today.md

Publicaţia americană de autoritate The New York Times (NYT) a încercat să afle ce se ascunde după întrevederea prim-vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, cu asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland.


Cu acest scop jurnaliştii au discutat cu diferiţi politicieni, atît la Washington, cît şi la Chişinău.

În articol se menţionează că a fost destul de dificil de aflat detaliile întrevederii, deoarece "Departamentul de stat al SUA a refuzat să ofere comentarii oficiale despre întrevederea la care a participat Plahotniuc, iar businessmanul moldovean a refuzat să acorde un interviu".

"Întrebarea dacă Washingtonul cu adevărat îl ajută pe Plahotniuc este subiect al unor discuţii aprinse, precum şi un subiect care se află în centrul strategiei americane şi noului său război rece, purtat de SUA cu Moscova pentru influenţă în foste republici sovietice. Simplu vorbind, are nevoie Occidentul, care este dornic de a izola Rusia şi aliaţii săi, să recurgă la susţinerea unor persoane ca Plahotniuc?", se întreabă autorii articolului.

The New York Times prezintă portretul businessmanului, menţionînd că "nu se ştie nimic exact nici despre simpatiile lui Plahotniuc, nici despre cetăţeniile lui".

"Conform afirmaţiilor opoziţiei, acesta deţine paşapoarte ale Rusiei, Moldovei şi României, şi că un timp a locuit în România sub un alt nume. Partidul lui nu răspunde la întrebări despre cetăţenia businessmanului şi numele folosite de acesta anterior. Pentru mulţi moldoveni, fotografia de la întrevederea lui Plahotniuc cu Nuland doar a confirmat influenţa businessmanului. După întrevedere, posturile de televiziune conduse de Plahoniuc s-au grăbit să anunţe că SUA oferă sprijin oligarhului, deoarece văd în acesta o ancoră a stabilităţii şi securităţii pentru vectorul occidental al Moldovei. La rîndul său, presa prorusă a prezentat întrevederea drept o dovadă că Washingtonul este îngrijorat nu de nivelul de sărăcie al oamenilor simpli, ci doar de jocurile geopolitice şi interesele unui grup corupt", scrie publicaţia.

Jurnaliştii americani scriu că "în precedentele campanii electorale din Moldova, o ţară săracă, prinsă între Orient şi Occident, cel mai avid partid prorus a atras voturi demonstrînd fotografii ale întrevederii de la Kremlin între liderul lui cu Vladimir Putin".

"În prezent însă, aliaţii Moscovei din cea mai săracă ţară din Europa au obţinut popularitate prin altă fotografie: cea a asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, stînd umăr la umăr cu Vladimir Plahotniuc – cel mai temut om din Moldova, magnat care creează vizibilitate de orientare prooccidentală, care are o reputaţie atît de toxică, încît şi prietenii lui din politică, de regulă, în public tind să stea mai departe de el", scrie publicaţia.

În articol se precizează că "în Moldova Plahotniuc este supranumit Plaha, ceea ce în limba rusă înseamnă o construcţie din lemn pe care le tăiau capul celor condamnaţi la moarte". În opinia publicaţiei, liderii proruşi sînt favorizaţi de această fotografie.

"Din punct de vedere politic şi cinic, desigur, asta ne avantajează", a spus liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

"Faptul că SUA poate semna acorduri cu persoane într-atît de nepopulare a displăcut multor moldoveni, în special celor care împărtăşesc dorinţa Washingtonului de a extrage ţara din arealul de influenţă al Rusiei şi a o orienta spre Vest", scrie The New York Times.

"Noi toţi am fost şocaţi cînd a apărut fotografia. Nimeni nu-l consideră pe Plahotniuc proeuropean. El este pro-Plahotniuc şi pro-corupţie", le-a spus colegilor americani jurnalista Natalia Morari. Recunoscînd că, posibil, afirmaţiile despre influenţa şi păcatele lui din trecut sînt exagerate, jurnalista a menţionat că mulţi dintre adevăraţii prooccidentalişti din Moldova consideră act de trădare această întrevedere de la Washington.

Cunoscutul politician de opoziţie, liderul Partidului "Casa Noastră – Moldova", Grigore Petrenco, a declarat că "cea mai valoroasă pîrghie a lui Plahotniuc este lupta geostrategică între Moscova şi Washington, graţie căreia oligarhul se poziţionează drept prieten al Occidentului".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?