X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

„Dosarul corupției la Primărie”: cine e următorul?

5 iun. 2016,, 15:17   Capitala
11206 6

«Дело о коррупции в примэрии»: Кто следующий?
Foto: academyeuropa.eu

Victor Surugiu

Primăria Chișinău s-a transformat într-o pepinieră de corupție și furt și se creează impresia că autoritățile capitalei creează premeditat condiții pentru schemele ilegale ale afacerilor tenebroase.


În opinia experților, astăzi, în vizorul ofițerilor anticorupție s-ar putea afla nu doar funcționarii de rang înalt și conducătorii subdiviziunilor Primăriei, dar și însuși primarul general, Dorin Chirtoacă, care a figurat în repetate rînduri în istorii dubioase, ce contravin Codului penal.

În mrejele CNA


Pe parcursul ultimilor ani, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) vizitează regulat primăria capitalei pentru a efectua percheziții și alte măsuri operative. Anul acesta nu a fost o excepție. „Acțiunea” de amploare care a avut loc pe 22 februarie, cînd în sediul administrației locale au avut loc 18 percheziții. În cazul corupției active și pasive figurează cinci acuzați.

Printre figuranți este și șeful interimar al Direcției disciplină și eliberarea autorizațiilor în construcții din cadrul Primăriei Chișinău, Vasile Olaru, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Este vorba despre zeci de cazuri cînd au fost propuse diferite sume pentru urgentarea deciziilor privind recepția finală a lucrărilor de construcție. În prezent, materialele urmăririi penale au fost transmise în instanță, iar acuzații au fost plasați sub control judiciar.

Pe 25 mai, în incinta Primăriei a avut loc o nouă rundă de percheziții, după care a fost reținut locțiitorul lui Dorin Chirtoacă – viceprimarul Chișinăului Vlad Coteț. Se pare că este pentru prima dată cînd o persoană de rang înalt din administrația locală a ajuns în plasa ofițerilor anticorupție.

În primărie Vlad Coteț era responsabil pentru complexul termoenergetic, sisteme tehnice și rețelele inginerești ale municipiului, precum și de exploatarea plantațiilor verzi. În iunie 2013, viceprimarul a fost decorat de către președintele Timofti cu ordinul „Gloria Muncii, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru o muncă productivă și de lungă durată”.

Numele înaltului funcționar a fost menţionat în repetate rînduri în contextul unor cazuri dubioase și scandaluri de corupție. La începutul anului 2016, Ministerul Justiției al RM i-a înaintat viceprimarului un recurs privind compensarea prejudiciului material cauzat de acțiunile ilegale, care au condus la condamnarea Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și achitarea prejudiciului bănesc din bugetul de stat.

Patul de spital în loc de pîrnaie


Împreună cu viceprimarul au fost reținuți șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare din cadrul primăriei Radu Blaj, inspectorul superior al Inspecției de stat în construcție și doi intermediari.

Au fost efectuate percheziții și la domiciliile și automobilele unui șir de funcționar din primărie. Vlad Coteț a fost arestat pentru 72 de ore, însă acesta nu a ajuns după gratii. El a declarat că se simte rău, a fost spitalizat și se află pînă astăzi pe patul de spital sub paza ofițerilor CNA.

În prezent, se decide transferul viceprimarului din spital în instituția medicală de pe teritoriul penitenciarului nr. 16. Medicii de la instituția curativă nu precizează cu ce diagnoză a fost spitalizat Coteț, invocînd secretul pacientului, însă se știe că starea lui este „de gravitate medie”.

Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău a dictat arestul pentru 25 de zile a lui Vlad Coteț și a funcționarului Inspecției de stat în construcție. Cîte 20 de zile de arest au primit cei doi intermediari, iar Radu Blaj a fost arestat pentru 10 zile. Ulterior, pe 3 iunie, prin decizia judecătoriei sectorului Buiucani, Radu Blaj a fost plasat în arest la domiciliu.

Luni, 6 iunie, Curtea de Apel din Chișinău planifică să examineze recursul avocaților viceprimarului și angajatului Inspecției de stat în construcții. În instanță, Vlad Coteț este așteptat personal, însă dacă el din nou va invoca starea proastă de sănătate, legalitatea arestului preventiv ar putea fi examinată în lipsa lui.

Ce li se incriminează arestaților?



După apariția informației privind reținerea funcționarilor capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că în ultimul timp, el s-a adresat de cîteva ori la CNA, procuratură și alte organe competente pentru investigarea situației creată în primăria Chișinău. Însă declarațiile edilului contravin datelor Centrului Național Anticorupție.

Precum a declarat șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA Bodgan Zumbreanu, instituția anticorupție s-a autosesizat în legătură cu ilegalitățile comise în cadrul procedurii de dare în exploatare a exploatării spațiilor și edificiilor, precum și alte încălcări comise în cadrul Primăriei.

În rezultatul ultimelor percheziții, CNA a intentat 10 dosare penale, în care figurează diferite mărimi ale recompenselor, iar cea mai mare a fost numită mita în valoare de 12 mii de euro. Mulți funcționari din cadrul primăriei dețineau informații privind comportamentul corupt al colegilor săi, însă le acopereau acțiunile.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, bănuiții sînt învinuți de săvîrșirea unui șir de infracțiuni: în schimbul unei recompense, ei urgentau perfectarea și eliberarea documentelor privind schimbarea destinației terenurilor, arenda încăperilor etc. De asemenea, este vorba despre contribuția ilegală la obținerea documentelor privind recepționarea finală a obiectelor.

Urmărirea penală se desfășoară pe faptul coruperii active și pasive, abuz în serviciu, abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, precum și falsificarea documentelor oficiale privind privatizarea spațiilor nelocative, a terenurilor și altor obiecte.

„Semnătura mea costă bani”


Surse din cadrul CNA au declarat pentru NOI.md, Coteț era urmărit timp de cîteva luni în legătură cu obținerea informației operative privind comportamentul corupt. Cu autorizarea instanței, în cabinetul lui a fost instalată o cameră ascunsă care a înregistrat cîteva episoade, ce ilustrează schemele ilegale aplicate în cadrul Primăriei Chișinău.

CNA a făcut publice unele imagini, filmate în cabinetul viceprimarului. Oricine privește aceste cadre înțelege că schemele corupte din primărie sînt puse bine la punct, iar în acestea sînt implicați cu mult mai mulți funcționari decît cei care figurează în dosarele penale.

În înregistrarea video se vede cum Coteț discută cu reprezentanții cîtorva întreprinderi și intermediari despre proiectele hotărîrilor ce urmează a fi aprobate. Totodată, el amintește că „deține partea lui în semnarea autorizațiilor” și cere în mod univoc o recompensă pentru semnarea documentelor.

În unul dintre cazuri în cabinetul funcționarului se aflau persoanele, care au convenit cu el demolarea unei clădiri istorice, construită în 1917. Viceprimarul a căzut de acord să semneze documentele dubioase în schimbul recompensei. El a explicat că deja a discutat această problemă cu Radu Blaj, iar pentru emiterea unei hotărîri vor mai fi necesare cîteva dicumente.

De asemenea, Vlad Coteț promite, la necesitat, să „se înțeleagă” cu CNA și să influențeze unii colegi pentru schimbarea statutului obiectelor din centrul Chișinăului și pentru soluționarea altor probleme. „Eu deja m-am achitat cu ei. Tot ce mi-ați dat, eu deja i-am transmis”, spune funcționarul, menționînd despre unul dintre colegii lui.

În imaginile video se vede cum Coteț numără banii primiți în plic. Pe parcursul materialului video el repetă de cîteva ori: „Semnătura mea costă bani. Restul hotărîți singuri”.

Cine e următorul?


Primarul general Dorin Chirtoacă și-a exprimat public mirarea că a fost reținut anume Vlad Coteț, deoarece, potrivit lui, există contravenienți cu mult mai importanți. El a refuzat să dea nume, din lipsă de dovezi. Comentînd materialul video, filmat cu camera ascunsă, edilul a declarat că știe despre actele de corupție de la primărie de mai mulți ani, însă întreprinderea măsurilor în acest domeniu este de competența organelor de drept.

Surse din primărie și din CNA afirmă că acestea nu sînt ultimele rețineri în cadrul administrației capitalei. În opinia experților, în vizorul ofițerilor anticorupție s-ar putea aflat nu doar funcționari cu funcții înalte de răspundere și conducătorii subdiviziunilor primăriei, dar și însuși primarul general, care a figurat în repetate rînduri în istorii dubioase, ce vin în contradicție cu Codul penal.

În luna mai, CNA a făcut publice rezultatele anchetei privind numeroasele încălcări din partea autorităților municipale. Analiza celor mai mari obiecte ale patrimoniului municipal privatizat demonstrează o diferență foarte mare între prețurile stabilite de comisie și cele stabilite de serviciul cadastral: de la 100 de mii pînă la 1,52 milioane de lei.

Verificarea CNA a scos la iveală multe cazuri de dare în arendă a patrimoniului obștesc, în special, a spațiilor nelocative, fără organizarea tenderelor. Din această cauză bugetul a fost lipsit de venituri suplimentare și suportă mari pierderi. Unele obiecte au fost date în arendă la un preț de 20 de ori mai mic decît cel de piață.

Surse din cadrul CNA menționează că, sub diferite pretexte, anumite persoane privatizează la prețuri reduse încăperi cu destinație publică, pe care ulterior le vînd. Diferența mare dintre prețul privatizării și costul pe piață al obiectelor constituie încă un fapt ce demonstrează nivelul înalt de corupție în rîndul administrației locale.

În adresa conducerii primăriei, de asemenea, răsună pretenții privind eliberarea ilegală a autorizațiilor pentru construcția stațiilor de alimentare cu combustibil în Chișinău. Potrivit ecologilor, autoritățile capitalei distribuie terenurile pentru stațiile PECO în lipsa unui sistem, cu încălcarea documentației de urbanism și fără a ține cont de impactul asupra mediului. Primăria eliberează autorizații pentru construcție, pe care ulterior încearcă formal să le conteste în instanță, deși se știe că aceste procese în toate cazurile sînt cîștigate de către antreprenori.

Mai mulți experți și consilieri municipali consideră că următoarea persoană acuzată de corupție și abuz din cadrul primăriei va trebui să fie Dorin Chirtoacă. Astfel, președintele fracțiunii PCRM Ion Ceban a anunțat despre deținerea unor dovezi serioase suficiente pentru intentarea unui dosar penal privind spălarea banilor din bugetul capitalei.

Ceban amintește că recent, edilul capitalei a încheiat un acord cu o companie privată pentru construcția parcărilor în Chișinău în valoare de un miliard de lei. Totodată, venitul de la acest parcări va fi transferat acestei companii, în timp ce municipalitatea va obține doar 10%. „Asemenea exemple sînt foarte multe”, a menționat Ceban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?