X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Expert suedez: Turbulenţa şi corupţia ar putea bloca drumul Moldovei spre Europa

30 mai. 2016,, 16:30   Politică
1960 9
Шведский эксперт: Турбулентность и коррупция могут блокировать движение Молдовы в Европу
Foto: ritmeurasia.org

Turbulenţa politică şi corupţia profund înrădăcinată în Moldova îi blochează şansele pentru un viitor succes pe calea integrării europene, consideră colaboratorul Programului european al centrului analitic CSIS la Washington, Carl Hvenmark.


În articolul "UE pierde Parteneriatul Estic?" pentru publicaţia suedeză Svenska Dagbladet, el opinează că "Parteneriatul Estic acum este mai important decît oricînd", deoarece acesta este "un instrument vechi, dar bun, uitat în arsenalul comun al statelor europene, care este folosit pentru a consolida stabilitatea, cooperarea şi dezvoltarea economică în regiunile vecine".

În opinia autorului, Parteneriatul Estic "propune o soluţie nouă în schimbul jocului politic cu sumă zero, care demult reţine dezvoltarea regiunii".

"În pofida faptului că multe provocări rămîn, acest parteneriat de vecinătate, timp de cinci ani, a obţinut mult mai mult decît procesul de la Barcelona cu vecinii de sud ai UE timp de 15 ani şi a necesitat mult mai puţine resurse financiare", consideră expertul.

El a subliniat că "politica de vecinătate şi extindere a UE reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente ale prezentului pentru a asigura stabilitatea şi bunăstarea regiunii".

Proiectul Parteneriatului Estic a fost lansat în anul 2009 la Praga. Parteneriatul include şase ţări: Ucraina, Moldova, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan şi presupune cooperarea vastă a acestora cu UE – de la acorduri de liber schimb şi asociere pînă la anularea vizelor, schimburi studenţeşti şi lucru comun asupra problemelor climei. Extinderea zonelor de interacţiune în jurul Europei are loc în schimbul realizării în statele partenere a unor reforme profunde şi deseori dureroase pentru a combate corupţia instituţională, a spori independenţa sistemului judiciar şi implementarea acesteia în procesele de stat. De asemenea, sînt necesari paşi concreţi de îmbunătăţire a situaţiei drepturilor omului şi stimularea creşterii macroeconomice.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?