X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

CNA neagă că „spălătoria rusească de miliarde” a funcționat și în 2015 în Moldova

25 mai. 2016,, 10:05   Economie
1961 0

CNA neagă că „spălătoria rusească de miliarde” a funcționat și în 2015 în Moldova
Foto : mail.ru

Centrul Național Anticorupție (CNA) dezminte declarația șefului Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul MAI al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko.


Acesta a declarat că tranzacțiile prin așa-zisa „spălătorie rusească”, prin care miliarde de dolari erau legalizate în Republica Moldova, prin intermediul unor decizii judecătorești, au continuat și pe parcursul anului trecut 2015 , relatează NOI.md.

Potrivit CNA, informația este distorsionată şi nu corespunde adevărului, fiindcă, pe 16 mai 2014, a fost stopat fluxul de mijloace băneşti tranzitate pe conturile corespondente ale 19 instituții financiare din Federaţia Rusă. Acestea au fost deschise la o bancă din Moldova către diferite companii off-shore cu conturile deschise în bănci din Letonia. „Acțiunile au fost efectuate în cadrul unei cauze penale pornite la 14.02.2014, pe faptul tranzitării mijloacelor băneşti prin conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă, deschise în BC Moldindconbank S.A., în baza unor ordonanţe judecătorești”, menționează sursa citată.

Totodată, pentru identificarea provenienței exacte a mijloacelor bănești executate silit de către executorii judecătorești şi a beneficiarilor acestora, Serviciul a inițiat acțiuni de cooperare externă cu 65 de servicii similare străine, prin intermediul rețelei securizate Egmont: Letonia, Estonia, Cipru, Lituania, Elveția, Germania, Franța, Finlanda, inclusiv Federația Rusă.
Astfel, în perioada anilor 2012-2015, Serviciul a solicitat de la serviciul similar, cît și alte servicii speciale din Federația Rusă informații cu privire la companiile rusești ce au participat în litigiile de judecată, date financiare din conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă, cît și beneficiarii de facto a mijloacelor bănești transferate prin conturile BC Moldindconbank S.A.

Totodată, pentru a avansa în investigarea tipologiei, în anul 2014, Serviciul a diseminat informația acumulată inclusiv de Departamentul combaterii crimelor economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse. În acest context, în baza informațiilor diseminate, organele de drept din Federația Rusă au inițiat 4 cauze penale în privința a 3 persoane fizice, manageri a instituțiilor bancare şi ai băncii din Federația Rusă OAO Russkiy Zemelniy Bank.

Toate dosarele pornite de organele de drept ale Federației Ruse au la bază informațiile puse la dispoziție de SPCSB şi sînt rezultatul unor investigații complexe comune desfășurate pe parcursul ultimilor ani de Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?