X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Banca Națională începe să atace cu noi proiecte de legi

24 mai. 2016,, 11:00   Economie
6697 1

Banca Națională începe să atace cu noi proiecte de legi
Foto : ipn.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 25 mai a.c. 21 de chestiuni, inclusiv remanieri de cadre, informează NOI.md.


Banca Națională va prezenta trei proiecte, inclusiv proiectul legii cu privire la contractele de garanţie financiară, care transpune Directiva 2002/47/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 iunie 2002 privind contractele de garanţie financiară și urmează să reglementeze regimul juridic aplicabil contractelor de garanţie financiară şi garanţiilor financiare, punerea la dispoziţie şi executarea garanţiilor financiare, dreptul de utilizare a garanţiilor financiare, recunoaşterea contractelor de garanţie financiară cu transfer de proprietate şi a clauzelor de compensare cu exigibilitate imediată, neaplicarea anumitor dispoziţii în materie de insolvabilitate şi legea aplicabilă unor aspecte referitoare la garanţiile financiare.

BNM va mai prezenta și proiectul legii cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi de decontare a instrumentelor financiare, care transpune Directiva 98/26/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 1998 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi de decontare a titlurilor de valoare. Proiectul legii este menit să reglementeze finalitatea decontărilor în sistemele de plăţi şi de decontare a instrumentelor financiare, efectele procedurii de insolvabilitate împotriva unui participant la sistem în ceea ce privește drepturile şi obligaţiile care decurg din sau în legătură cu participarea sa la un sistem, precum şi drepturile deţinătorilor de garanţii în cazul insolvabilităţii furnizorului de garanţii.(2) Prezenta lege are ca scop reducerea riscului sistemic asociat cu participarea la sistemele de plăţi şi de decontare a instrumentelor financiare, precum şi reducerea disfuncţionalităţilor sistemelor cauzate de intentarea procedurii de insolvabilitate asupra unui participant la aceste sisteme.

Ministerul Economiei va prezenta două proiecte:

1. Cu privire la modificarea și completarea Hotărîrii Guvernului privind Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012-2020. Textul Strategiei se completează cu două puncte: cu privire la dezvoltarea antreprenoriatului feminin și cu privire la dezvoltarea economiei verzi pentru întreprinderile mici și mijlocii.
2. Proiectul legii cu privire la ratificarea Acordului de grant în sumă de 3 milioane de euro între Republica Moldova, S.A. CET-Nord și BERD în vederea realizării proiectului «Sistemul termoenergetic al mun. Bălți».

MAI va prezenta trei proiecte, inclusiv proiectul legii cu privire la modificarea și completarea unor legi. A Legii privind resortisanţii statelor terţe care au obligaţia deţinerii unei vize şi resortisanţii statelor terţe care sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. Aceasta se va completa cu o nouă anexă – lista țărilor și străinilor care vor avea dreptul de tranzit prin aeroporturile Republicii Moldova. Modificări și completări se vor propune și la Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Ministerul Transporturilor va propune proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului transporturilor rutiere de mărfuri.

Ministerul Agriculturii va propune proiectul hotărîrii cu privire la modificarea și completarea măsurilor din domeniul fitosanitar pentru a preveni introducerea şi răspîndirea în Republica Moldova a unor organisme de carantină. Noțiunea „de carantină” se va substitui cu „dăunătoare plantelor, produselor vegetale și a altor bunuri conexe supuse regimului de carantină fitosanitară”. Se completează cu măsurile de urgenţă pentru prevenirea introducerii şi răspîndirii organismelor dăunătoare cum ar fi Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) şi Epitrix tuberis (Gentner), conform anexei nr.17; Hotărîrea se propune a fi completată cu Anexa care cuprinde măsurile de urgenţă pentru prevenirea introducerii şi răspîndirii organismelor dăunătoare enumerate mai sus.

Ministerul Finanțelor va propune proiectul de completare cu noi poziții a anexelor la Hotărîrea Guvernului cu privire la modul de aplicare a cotei zero a TVA la livrările de mărfuri, servicii efectuate pe teritoriul ţării şi de acordare a facilităţilor fiscale şi vamale pentru proiectele de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Se va completa Lista proiectelor de asistenţă tehnică în derulare, care cad sub incidenţă tratatelor internaţionale pentru aplicarea scutirilor la impozitul pe venit, accize, taxe vamale, precum şi aplicarea cotei zero a TVA pentru mărfurile şi serviciile destinate acestora și Lista împrumuturilor şi granturilor acordate Guvernului Republicii Moldova sau acordate cu garanţie de stat, din contul împrumuturilor acordate de organismele financiare internaţionale (inclusiv din cota-parte a Guvernului), din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget, destinate realizării proiectelor de asistenţă investiţională, din contul cărora vor fi importate sau achiziţionate mărfuri (lucrări, servicii) scutite de accize, plata taxei vamale, taxei pentru efectuarea procedurilor vamale, impozitate la cota zero a TVA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?