X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: Noua lege a Serviciului Vamal favorizează interesele angajaților vamali

20 mai. 2016,, 16:55   Societate
2886 1

Declarație: Noua lege a Serviciului Vamal favorizează interesele angajaților vamali
Foto : canal3.md

Proiectul Legii cu privire la Serviciul Vamal promovează în mod abuziv interesele angajaților vamali, sub aspectul garanțiilor sociale ce le revin. Concluzia aparține Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului elaborat de Ministerul Finanțelor, informează NOI.md.


Potrivit experților, inițiativa prevede majorarea indemnizaţiei unice pentru vechime în muncă, a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a compensaţiei lunare în caz de invaliditate a angajatului vamal survenită în exerciţiul funcţiunii sau după încetarea serviciului în organele vamale. Totodată, proiectul instituie dreptul angajaților Serviciului Vamal de a beneficia de locuri pentru copiii lor în grădiniţe și școli în termen trei luni de la depunerea cererii.

„Acest proiect de lege a fost elaborat pentru a reveni la practicile de pînă în 2011, cînd au fost declarate neconstituționale unele prevederi ce țin de garanțiile sociale. Sînt majorate o serie de indemnizații și compensații”, a menționat Stela Pavlov.
Potrivit acesteia, proiectul legii Serviciului Vamal prevede și instituirea mai multor funcţii, cum ar fi cea de consilier vamal în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, lucru care va însemna cheltuieli suplimentare la bugetul de stat. Autorii nu au indicat însă din ce resurse vor fi acoperite cheltuielile respective.

Reprezentanții Centrului au mai remarcat că elaborarea unui act legislativ distinct care să reglementeze organizarea și funcționarea organelor vamale este inoportună, întrucît astfel de reglementări se conțin în cadrul legal deja existent. Potrivit lor, noile reglementări ar putea fi incluse într-o secţiune aparte în actualul cod vamal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?