X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Experți: Înțelegerea privind majorarea prețului la serviciile de taxi încalcă prevederile Legii concurenței

20 mai. 2016,, 12:25   Societate
2511 0
Эксперты: Сговор по росту цен на услуги такси нарушает закон о конкуренции
Foto: jurnal.md

Analiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) consideră că Procuratura Generală și Consiliul Concurenței sînt obligate să inițieze investigații pe marginea informațiilor apărute în mass-media precum că mai multe companii de taxi din municipiul Chișinău au decis să majoreze prețul de călătorie cu 5 lei.


IPRE a emis astăzi o notă în care specifică că legislația privind protecția concurenței interzice acordurile între întreprinderi, asocieri de întreprinderi și practici concertate prin care este restrînsă, împiedicată sau denaturată concurența. Astfel, potrivit Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, sînt considerate anticoncurențiale deciziile asocierilor de companii, prin care se fixează prețuri sau sînt stabilite alte limitări ale concurenței. În concluzie, companiile de taxi care au decis majorarea prețului încalcă prevederile Legii concurenței.

„Pentru astfel de acțiuni, Codul penal prevede amendă în mărime de la 20 de mii la 40 de mii de lei sau privațiune de libertate pe un termen de pînă la 3 ani. Totodată, o altă problemă constă în faptul că o mare parte a companiilor de taxi încalcă grav Codul transporturilor, care prevede că „costul transportului rutier în regim de taxi se stabilește prin însumarea tarifelor pe distanță parcursă şi/sau timpul de staționare, măsurate de un aparat de taxat aflat în dotarea autoturismului respectiv”, a afirmat analistul IPRE, Adrian Ermurachi.

În urma analizei efectuate, analiștii IPRE propun ca să fie întreprinse de urgență următoarele acțiuni:
1. Consiliul Concurenței să inițieze investigații cu privire la acest caz și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de companiile de taxi, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.
2. Procuratura Generală să se autosesizeze cu privire la acest caz și să inițieze o cauză penală pentru a stabili dacă în urma deciziei luate de reprezentanții companiilor de taxi au fost încălcate prevederile Codului penal.
3. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat să se autosesizeze cu privire la evaziunea fiscală comisă de companiile de taxi prin neutilizarea de către acestea a aparatelor de taxat.

„Avem cazuri cînd în unele țări ale UE înțelegerile tacite între companiile de taxi au fost amendate. De exemplu, în 2015, pentru o înțelegere tacită, avînd ca obiectiv fixarea tarifului între 8 companii de taxi din București, Consiliul Concurenței din România, a aplicat amenzi în valoare totală de 500.000 de euro. Cadrul legal din Republica Moldova nu stabilește criterii la formarea prețului pentru călătoriile cu taxiul, ceea ce stimulează un mediu competitiv între companiile de taxi. O competiție eficientă implementată în manieră corespunzătoare duce inevitabil la furnizarea unor servicii de calitate mai înaltă și preț favorabil pentru consumatori”, a menționat economistul IPRE Eugen Ghilețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?