X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Proiectul Legii Bugetului a trecut de Guvern

19 mai. 2016,, 08:45   Economie
3565 0

Proiectul Legii Bugetului a trecut de Guvern
Foto: noi.md

Cu o întîrziere de aproape jumătate de an, proiectul Legii Bugetului pentru 2016 a fost aprobat ieri de către Cabinetul de Miniştri.


În acest an, cheltuielele vor depăşi veniturile cu peste patru miliarde de lei. Ministerul Finanţelor a precizat că cei mai mulţi bani din caznaua statului vor fi alocaţi sectorului social.

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru acest an prevede venituri în sumă de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul va fi de peste patru miliarde de lei, iar autorităţile speră să-l acopere din contul fondurilor externe.

"Noi le-am prevăzut în proiectul bugetului şi cu majoritatea donatorilor am avut discuţii care spun unul şi acelaşi lucru: finanţare va fi după ce vom avea acord cu Fondul Monetar Internaţional", a spus ministrul Finanţelor, Octavian Armașu.

Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi pentru protecţia socială, învăţămînt şi sănătate.

"Bugetul rămîne a fi unul orientat social, din resursele publice pentru domeniul social sînt repartizate 65,6 la sută", a menționat viceministrul Finanţelor Maria Cărăuș.

Proiectul bugetului prevede indexarea pensiilor, majorarea salariilor cadrelor didactice şi ale judecătorilor. Totuşi, de creşteri salariale nu vor beneficia toţi angajaţii din sfera bugetară.

"Avînd în vedere că este un an dificil. Anul aceste noi renunţăm la majorări masive de salarii. Şi am convenit că majorări se vor face în anul viitor", a conchis ministrul Finanţelor, Octavian Armașu.

Executivul a aprobat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi cel al fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Toate documentele vor intra în vigoare odată ce vor trece şi de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?