Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Împrumuturile de la nerezidenți de pînă la 50 de mii de euro nu vor fi înregistrate la BNM

18 mai. 2016,, 13:00   Economie
2386 0
Займы от нерезидентов до 50 тыс. евро не будут регистрироваться в НБМ
Foto: noi.md

Creditele/împrumuturile și garanțiile primite de la nerezidenți, a căror valoare nu depășește 50 de mii de euro, nu vor fi înregistrate la Banca Națională a Moldovei (BNM).


Ele nu vor fi supuse regimului de notificare a BNM. Acest lucru este prevăzut în modificările la Legea cu privire la reglementarea valutară, adoptată de Parlament în lectură finală, notează NOI.md.

Potrivit BNM, modificările vor permite reducerea costurilor necesare pentru notificarea și înregistrarea operațiunilor respective, atît pentru BNM, cît și pentru rezidenți.

Conform datelor BNM, la sfîrșitul anului 2015, ponderea creditelor externe/ împrumuturilor de pînă la 50 mii de dolari SUA (sau în echivalent), despre care este notificată Bancă, este de aproximativ 25% din numărul total de credite/împrumuturi notificate, iar volumul lor este de aproximativ 0,3% din valoarea împrumuturilor/creditelor înregistrate la BNM.

Ținînd cont de ponderea mică a sumei creditelor/împrumuturilor de pînă la 50 de mii de dolari în volumul total al creditelor/împrumuturilor notificate, neaplicarea regimului de notificare către aceste obligații străine nu va influența informația deplină necesară pentru întocmirea balanței de plăți a Moldovei și analizei pieței valutare interne a țării.

În același timp, proiectul de lege prevede aplicarea regimului de notificare a BNM despre creditele/împrumuturile primite de rezidenți de la nerezidenți în cadrul operațiunilor aferente investițiilor directe, în special, creditele/împrumuturilor pe termen lung, obținute pentru o perioadă mai mare de 5 ani, pentru stabilirea sau menținerea unor legături economice durabile. O astfel de informație este necesară pentru a ține cont de datoria externă a Moldovei și pentru a prognoza plățile private pentru deservirea datoriei externe, precum și balanța de plăți a țării
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?