Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Expert: SUA și Europa au disensiuni profunde pe marginea Moldovei

17 mai. 2016,, 14:20   Politică
4135 8
Эксперт: У Америки и Европы по Молдове есть сегодня глубокие разногласия
Foto: gagauzinfo.md

Sondajele de opinie realizate în Moldova demonstrează o diminuare sistematică a numărului adepților integrării europene.


În perioada de guvernare, partidele de dreapta au reușit să discrediteze vectorul european de dezvoltare a țării, totodată fiind înrăutățite relațiile cu Federația Rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de comentatorul politic Zurab Todua în cadrul emisiunii ”1+1” la postul de televizune Accent TV.

”Eu consider că Moldova, fiind un stat mic în Europa trebuie să aibă relații pragmatice cu Occidentul și Estul. Este inadmisibilă dezvoltarea unui singur vector, în detrimentul altuia. Dacă vorbim despre vectorul european, atunci trebuie să vorbim și despre Uniunea Vamală. Actualmente, gruparea aflată la guvernare nu dorește nici să se gîndească la un referendum pentru a afla opinia oamenilor. Asta pentru că ei cunosc răspunsul și le este frică”, consideră expertul.

La rîndul său, ex-viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Iulian Groza se arată convins că Uniunea Europeană este cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova.

”Alegerea a fost corectă. Eu nu văd o altă alternativă pentru ca țara noastră să fie una liberă, democratică. Un alt model, care s-ar impune pe continentul nostru eu nu am văzut”, a declarat Groza.

Totodată, Zurab Todua a menționat că astăzi interesele Europei și SUA față de Moldova diferă, iar politicienii moldoveni sunt gata să fie niște pioni în jocurile geopolitice ale Occidentului.

”Este evident faptul că astăzi America și Europa au disensiuni profunde. Europenilor nu le place corupția, discreditarea vectorului european, înrăutățirea relațiilor cu Rusia, etc.. Iar SUA le este indiferent. Pentru ei este important, ca Moldova să fie acel pion în jocul lor contra Rusiei. Și anume aici, America găsește politicieni moldoveni, care sunt dispuși să facă totul ce le trece prin cap, inclusiv să instaleze un regim oligarhic”, a conchis comentatorul politic.

De menționat, că potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, 85,2% din locuitorii Moldovei consideră, că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Mai mult, în cazul unui referendum pentru aderarea RM la Uniunea Euroasiatică, 52,7 la sută din cetățenii țării ar fi susținut această idee.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?