X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

SUA și Polonia încep construirea fazei finale a scutului antirachetă

15 mai. 2016,, 13:00   Externe
3525 14

В Польше запустили строительство базы противоракетной обороны СШАВ Польше запустили строительство базы противоракетной обороны США
Foto: gordonua.com

SUA și Polonia au lansat vineri construirea unei baze ce face parte din sistemul antirachetă american în Europa, ceea ce va atrage noi acuze din partea președintelui rus Vladimir Putin, după ce Rusia a criticat și inaugurarea bazei militare de la Deveselu.


Atât adjunctul secretarului american al apărării, Robert Work, cât și ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, au afirmat, la Redzikowo (nordul Poloniei), că baza, similară celei de la Deveselu devenită joi oficial operațională, va avea un rol strict defensiv, urmând să servească la interceptarea rachetelor balistice care ar putea veni din Orientul Mijlociu, mai ales din Iran, informează Agerpres.

Situată la 250 km de enclava rusă Kaliningrad, baza urmează să devină operațională în 2018 și va fi echipată cu apărare antiaeriană, ceea ce riscă să fie perceput de către ruși drept un pas în plus către încercuirea teritoriului lor.

Work a subliniat, printre altele, că ”la momentul Summitului NATO de la Varșovia, din luna iulie, este de așteptat ca liderii Alianței să poată anunța capacitatea operațională inițială a sistemului de apărare al NATO contra rachetelor balistice”, încheie sursa citată.

La ceremonia de la Redzikowo au participat, de asemenea, președintele Poloniei, Andrzej Duda, șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski și ministrul Apărării, Antoni Macierewicz.

”Mulți ani Polonia a insistat pentru o astfel de schimbare de statut. În ciuda aderării noastre la NATO în 1999, nu a existat nicio facilitate de apărare americană sau a Alianței amplasate pe teritoriu polonez. Drept rezultat, Polonia a fost mulți ani un membru de rang secund al Alianței”, a declarat ministrul de Externe, potrivit polska.pl.

”Locațiile celor două baze – România și Polonia – arată că este practic imposibil să fie interceptate rachete rusești în direcția Statelor Unite. Din acest motiv criticile rusești sunt nefondate. Din punct de vedere politic, filosofia trebuie inversată: Rusia este împotriva acestor baze deoarece vrea ca Europa Centrală și de Est să fie parte a unei zone nespecificate de securitate, o regiune gri care nu găzduiește o prezență militară NATO sau o facilitate defensivă. Rusia ar menține această regiune drept o zonă tampon, în care ar derula diverse jocuri politice”, a mai adăugat acesta, pledând încă o dată pentru instalarea de trupe NATO pe teritoriul Poloniei și al flancului estic al Alianței, în ceea ce reprezintă obiectivul zero al Poloniei la summitul pe care îl va găzdui pe 8-9 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?