Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ion Druţă: Eu acasă sînt tot timpul (VIDEO)

15 mai. 2016,, 10:30   Societate
2276 0
Ион Друцэ посетил премьеру собственной пьесы в театре Еминеску (ВИДЕО)
Foto: protv.md

Cu buchete enorme de flori şi ropote de aplauze.


Așa a fost întîmpinat aseară scriitorul Ion Druţă la Teatrul Mihai Eminescu din Capitală, acolo unde a fost jucată piesa"Casa Mare", regizată după opera sa.

Maestrul, care este stabilit de mai mulți ani la Moscova, a fost emoționat pînă la lacrimi. Drama a fost montată din nou pe o scenă de la Chişinău după mai bine de jumătate de secol.

"Casa Mare", scrisă de Ion Druţă, a fost pusă în scenă pentru a treia oară. Prima dată a fost montată în 1961 la Moscova, iar un an mai târziu s-a jucat la Teatrul Puşkin din Chișinău. După 54 de ani, spectacolul a prins din nou viaţă. De această dată, la Teatrul Mihai Eminescu din Capitală.

"Acest spectacol este un spectacol în care teatrul a citit textul, printre rânduri, dar și contextul, ceea ce este foarte important. Sunt mândru că m-a ținut Dumnezeu să ajung să văd această piesă", a spus scriitorul.

Rolul Vasiluţei, o văduvă sărmană, care s-a îndrăgostit de un tânăr din sat şi a fost criticată pentru acest lucru de către vecine, a fost interpretat de către actriţa Margareta Pântea.

"Mă simt foarte fericită, sunt enorm de fericită și mândră că am făcut acest personaj, acest rol care mi s-a dat destul de greu. Sunt îndrăgostită de acest personaj, că chiar și aseară m-am trezit din somn și repetam cuvintele, ca nu cumva azi să le uit, în special că vine și maestrul Druță", s-a destăinuit actriţa.

Şi Victor Nofit, actorul care l-a jucat pe Păvălache, spune că a avut emoții mari, deoarece în sală a fost prezent și autorul piesei: "Acum mă simt ca un adolescent care a dat cel mai tare examen din viața lui. Nu foarte des jucăm piese în care este dramaturgul în viață sau chiar dacă jucăm, dramaturgii sunt mai tineri."

"Era și rămâne un spectacol așa de căpătâi al teatrului nostru, dacă vreți. Și bineînțeles că a fost foarte emoționant, a fost important ceea ce ne-a spus maestrul", a explicat regizorul Alexandru Cozub.

Actorii au reuşit să ridice sala în picioare, iar după spectacol, scriitorul a împărţit autografe.

La ai săi 87 de ani, Ion Druţă lucrează la o nouă creaţie, însă nu a vrut să ne dezvăluie despre ce este vorba: "Lucrez, lucrez, merge cu greu că sunt un om în vârstă, dar lucrez oleacă. Eu acasă sunt tot timpul. Chiar când nu sunt aici, tot timpul sunt acasă. La revedere băieți."

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?