Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Companiile farmaceutice reacționează la sancţiunile aplicate

12 mai. 2016,, 16:30   Societate
4183 0

Companiile farmaceutice reacționează la sancţiunile aplicate
Foto: adevarul.ro

Companiile farmaceutice moldoveneşti califică drept nefondate acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei precum că nu şi-au onorat angajamentele contractuale de livrare în volum deplin şi în termen a medicamentelor instituţiilor medicale din ţară.


Potrivit unui comunicat de presă emis în numele celor şase companii farmaceutice amendate cu 17,4 milioane de lei, învinuirile contribuie la agravarea situației pe acest segment, notează NOI.md.

„Deseori, deciziile privind desemnarea cîştigătorilor licitaţiilor pentru achiziţionarea medicamentelor sînt anunţate cu mari întîrzieri de Agenţia Medicamentului şi astfel companiilor li se acordă termene foarte restrînse pentru furnizarea preparatelor medicale”, se spune în comunicat.

În acelaşi timp, reprezentanţii companiilor farmaceutice afirmă că, la rîndul lor, cele şase companii farmaceutice sînt în drept să înainteze pretenţii financiare faţă de instituţiile medicale de stat, care au acumulat datorii enorme pentru medicamentele livrate şi prin contractele încheiate s-au angajat să efectueze plăţile în termen de 20 de zile.

„În aceste condiţii, distribuitorii de medicamente creditează spitalele din Republica Moldova şi sînt îndreptăţiţi să dea în judecată instituţiile medicale, care, conform contractelor de achiziţii publice, ar trebui să fie penalizate cu 0,1% din valoarea datoriei pentru fiecare zi de întîrziere a plății. În acest caz, penalitatea spitalelor ar însuma cifra de 18 milioane de lei”, mai spun companiile farmaceutice.

Aceleaşi surse au precizat că, pe moment, restanţele de plată ale instituţiilor medico-sanitare publice faţă de furnizorii de medicamente menţionaţi constituie 148,8 milioane de lei, din care 120,23 milioane reprezintă datoriile ce depăşesc termenul de plată contractual cu cinci luni, deşi în contracte este fixat un termen de plata de 20 de zile bancare.

De asemenea, furnizorii de medicamente susţin că sînt expuşi unor riscuri financiare din cauza fluctuaţiilor valutare de pe piaţa internă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?