X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Milioane de lei acordați unor agricultori în condiții dubioase (VIDEO)

11 mai. 2016,, 17:17   Economie
1025 0

Milioane de lei au fost acordate unor agricultori în condiții dubioase (VIDEO)
Foto: legestart.ro

Milioane de lei au fost acordați unor agricultori în condiții dubioase.


Inspecția financiară de pe lângă Ministerul Finanțelor a constatat, după o verificare a Fondului de subvenționare, că un agent economic ar fi încasat aproximativ zece milioane de lei contrar legislației. Copia raportului a fost transmisă la redacția noastră, iar veridicitatea informației a fost confirmată chiar de directorul Inspecției Financiare, Alexei Secrieru. De cealaltă parte, directorul interimar al AIPA, Nicolae Ciubuc, cu al cărui acord au fost alocați banii, declară că plățile au fost efectuate fără a încălca cadrul legal.

Potrivit raportului de inspecție, în luna mai 2014, firma Smart Team a depus la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură o cerere de solicitare a sprijiunului financiar din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli în sumă de aproximativ 9 milioane 470 mii de lei. Controlul de teren a depistat unele iregularități și a fost stopată semnarea contractului de acordare a subvențiilor. Smart Team a acționat Agenția în judecată, iar instanța sectorului Buiucani a respins cererea. În pofida deciziei magistraților, dar și a lipsei unei hotărâri definitive a instanței, două luni mai tîrziu AIPA a achitat firmei această sumă.

„În acestă situație este inspecția financiară după acumularea materialelor suplimentare pentru că trebuie să avem poziția oficială a AIPA să ne lămurească ei, remitem materialele organelor de drept, cred că o să le remitem Procuraturii Generale dat fiind faptul că suma este destul de mare și e un caz ieșit din comun”, menționează Alexei Secrieru.

De cealaltă parte, directorul interimar al agenției de intervenții și plăți în agricultură spune că a acționat legal. Potrivit lui Nicolae Ciubuc, inițial firma Smart Team era inclusă în lista neagră de acordare a subvențiilor, deoarece figura într-un dosar penal. Ulterior, dosarul a fost clasat, iar AIPA a reexaminat solicitarea firmei de acordare a subvențiilor.

„Dânșii au făcut o inspecție asupra cum s-au achitat plățile și văzând că s-a achitat o sumă și dânșii văzând că chipurile agenții economici au dat în judecată și respectiv au spus cum ați achitat dacă sunteți în litigiu. Litigiul vizează un alt capăt de acțiune și respectiv ceea ce s-a achitat nu în bază de litigiu, dar în baza că Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție a clasat dosarul penal care a servit temei pentru respingerea inițială a dosarului”, explică Nicolae Ciubuc.

Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură are la dispoziție 10 zile pentru a prezenta inspectoratului financiar probe precum că a acționat legal. În caz contrar cazul va fi transmis Procuraturii Generale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?