Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Dron: Nu exclud că în spatele împrumutului acordat de România stau și alte condiții decît cele anunțate

10 mai. 2016,, 15:12   Politică
3142 1

Dron: Nu exclud că în spatele împrumutului acordat de România stau și alte condiții decît cele anunțate
Foto: ff.md

Decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a promulga Acordul de împrumut de 150 de milioane de euro, acordat Republicii Moldova, ar putea avea la bază îndeplinirea unor condiții necunoscute opiniei publice.


De această părere este președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron.

Intervievat de NOI.md, juristul a precizat că deși România a condiționat acordarea banilor prin adoptarea unor măsuri concrete de către guvernul de la Chișinău, nu este exclus că au existat și alte aranjamente.

„Acest împrumut a fost condiționat de niște condiții la vedere, dar poate există și niște condiții care stau în spatele cortinei și nu le cunoaștem noi. Fie parțial au fost îndeplinite condițiile care au fost la vedere, fie integral au fost realizate cele din spatele cortinei și care nu întotdeauna se fac publice. Cel mai important este că Guvernul României a fost determinat să acorde acești bani din motivul că dorește stabilitate în această zonă. Nu că am fi noi importanți sau am fi pe calea cea dreaptă, dar, dimpotrivă, din cauză că sîntem o problemă în zonă”, a explicat Dron.

În opinia intervievatului, cel mai probabil, reprezentanții guvernării au reușit să-i convingă pe partenerii de dezvoltare nu prin realizări concrete, dar prin anumite promisiuni privind implementarea reformelor. „Probabil, actuala guvernare i-a convins că sînt de bună credință. Cred că au fost luate în calcul intențiile. Este părerea mea, dar s-ar putea să greșesc. Cred că avem nevoie de cel puțin 10 ani pentru a rezolva problemele de pe agendă. Pe hîrtie revendicările partenerilor poate și au fost rezolvate, dar în esență noi avem nevoie de timp și capacități”, a remarcat Ion Dron.

Întrebat dacă este o simplă coincidență faptul că președintele României a promulgat legea privind acordarea împrumutului promis Republicii Moldova tocmai în săptămîna în care o delegație a coaliției de guvernare a efectuat o vizită în SUA, intervievatul a menționat că această versiune poate fi luată în calcul. „Poate este o coincidență, dar poate e vorba de niște acțiuni conjugate. La prima vedere par a fi acțiuni conjugate”, a punctat Ion Dron.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?