Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Moldova și Turcia își vor intensifica colaborarea în domeniul agriculturii

6 mai. 2016,, 15:30   Economie
3963 1
Moldova și Turcia își vor intensifica colaborarea în domeniul agriculturii
Foto: ipn.md

Acest fapt a fost menționat în cadrul întrevederii ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, cu omologul său turc, ministrul Alimentaţiei, Agriculturii şi Zootehniei, Farul Celik, care a avut loc în Antalya, relatează NOI.md.


Potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii al Republicii Moldova, părțile au examinat, în particular, convocarea la Chişinău a celei de-a II-a ședințe a Comitetului de supraveghere în agricultură dintre Moldova şi Turcia, atragerea investițiilor turcești în sectorul agriculturii și dezvoltării rurale, inițierea contactelor cu importatorii de carne turci și alte subiecte.

Eduard Grama a adus mulțumiri părții turce pentru sprijinul constant, precum și a manifestat interes pentru preluarea experienţei de succes a Turciei în ce privește tehnologiile de producere a legumelor în sere în scopul asigurării pieței interne cu legume în perioada rece a anului, precum și pentru creșterea potențialului de export în țările CSI.

El a menționat, de asemenea, necesitatea intensificării relațiilor de cooperare în sectorul zootehnic și inițierea procedurii de parafare și aprobare a unui acord privind exportul animalelor în Turcia.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit extinderea programelor de asistență în domeniul agriculturii, oferite de Guvernul Turciei prin intermediul Agenţiei Turcești de Cooperare şi Dezvoltare (TIKA).

La rîndul său, Farul Celik a apreciat relațiile istorice dintre cele două state și a menționat că legăturile de prietenie trebuie să se reflecte în schimburile comerciale. El a precizat că investitorii turci nu cunosc climatul investițional din Moldova. Ultima ședință a Comitetului de supraveghere în agricultură dintre Turcia şi Moldova a avut loc în 2013.

Eduard Grama l-a invitat pe omologul său turc să întreprindă o vizită în Moldova, însoțit de un grup de investitori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?