Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

NATO în oraș

5 mai. 2016,, 13:35   Politică
17705 20

НАТО в городе
Foto: unimedia.info

Xenia Florea

Astăzi, încep oficial aplicațiile militare moldo-americane „Dragon Pioneer-2016”, care deja au fost marcate de un șir de scandaluri.


La acestea vor participa 198 de militari din Regimentul 2 Cavalerie din SUA: este o subdiviziune de elită ce face parte din Forțele terestre ale SUA din Europa (USAEUR), creat ca un regiment de dragoni în 1836, dar care demult nu mai are nicio atribuție față de cai și este un regiment al flotei maritime. Precum și 165 de militari ai Armatei Naționale a Moldovei.

Aplicațiile vor avea loc în perioada 5-20 mai pe poligonul de la Bălți și pe teritoriul batalionului de geniu de la Negrești, raionul Strășeni, unde, oficial, „cavaleriștii” americani și geniștii și pacificatorii moldoveni vor verifica pregătirea generală a subdiviziunilor de geniu și vor „spori nivelul de cooperare dintre cele două armate”. Programul manevrelor prevede și „demonstrarea abilităților de supraviețuire în diferite condiții cu utilizarea mijloacelor tehnico-materiale disponibile (!)”.

Neoficial, precum s-a exprimat un politolog, militarii americani și moldoveni, timp de 2 săptămîni vor „irita” Rusia.

Din martie 2014, Statele Unite desfășoară o serie de aplicații și antrenamente militare pe teritoriile țărilor-membre ale NATO și ale „noilor aliați”. Acest complex de măsuri de numește „Operation Atlantic Resolve” și are loc sub egida NATO.

Scopul acestor măsuri este fortificarea flancului de Est al NATO, asigurarea unei prezențe complexe militare a armatei SUA în Europa de Est, militarizarea regiunii, pregătirea locurilor de dislocare a subdiviziunilor americane și „reținerea Rusiei de la hegemonia regională”.

În acest moment, în cadrul programului „Operation Atlantic Resolve”, în afara aplicațiilor mixte moldo-americane, au loc aplicații militare majore ale NATO în Estonia (cu implicarea a 6 mii de militari din 10 țări aliate și partenere ale NATO). Iar pe 9 mai, în cadrul „Operation Atlantic Resolve”, aplicațiile militare ale forțelor aeriene ale SUA vor începe pe teritoriul Finlandei – la 160 km de granița ruso-finlandeză. Aici vor participa pînă la 2,3 mii de soldați și ofițeri americani și finlandezi.

Aplicații nonstop sau fantoma neutralității


Mașini blindate și altă tehnică specială a armatei SUA, care circulă liber pe drumurile moldovenești, nu mai sînt o noutate pentru o țară neutră ca Republica Moldova. Militarii americani, practic, sînt prezenți permanent pe teritoriul Moldovei, doar că acest fapt nu este afișat.

În pofida statutului său neutru, Republica Moldova a fost implicată imediat în programul „Operation Atlantic Resolve”. Iar unul dintre elementele principale ale acestui program faţă de „noii aliați” ai NATO este majorarea numărului de aplicații și antrenamente militare de recunoaștere, implicarea experților în elaborarea și reformarea programelor de studii pentru militarii armatelor naționale cu utilizarea îndrumărilor metodice din SUA etc.

Programul „Operation Atlantic Resolve” a fost lansat în martie 2014, iar pe 8-12 decembrie 2014, la Bălți au avut loc aplicații comune ale marinarilor americani, dislocați la baza militară „M. Kogălniceanu” din Constanța (România) și militarii moldoveni în lupta împotriva tehnicii blindate a inamicului.

Seminarul se numea „Operațiuni antitanc”. Inițial, participanții au făcut cunoștință cu tehnica de utilizare a armelor americane aflate la balanța Armatei Naționale. Apoi au trecut la aplicații practice, în cadrul cărora au fost efectuate trageri din instalații mobile antitanc din dotarea infanteriei marine a SUA.

Următoarele aplicații comune moldo-americane au avut loc în perioada 23-27 martie 2015 – Travel Contact Team 2015. La acestea au participat 120 de militari ai Armatei Naționale și ai Gărzii Naționale din statul Carolina de Nord (acest stat, din 1999, este curatorul oficial al Republicii Moldova din partea americanilor).

Aceste manevre s-au desfășurat în imediata apropiere de zona de securitate a conflictului transnistrean, fapt ce a nemulțumit Tiraspolul, care a acuzat Chișinăul de încălcarea regimului zonei de securitate și de provocare intenționată: în cadrul aplicațiilor comune erau perfecționate metodele de neutralizare a teroriștilor care au cucerit podul amplasat pe traseul M-14. Iar acest pod este inclus în segmentul neutru al zonei de securitate.

Opoziția atunci a declarat că autoritățile de la Chișinău s-au luat în așa măsură cu joaca de-a cooperarea euroatlantică, încît acțiunile nechibzuite ale acestora ar putea „dezgheța” conflictul transnistrean.

După finalizarea aplicațiilor Travel Contact Team 2015, la cîteva luni, partea moldovenească iarăși îi întîmpina cu căldură pe militarii americani. Iar împreună cu ei – și pe cei din Polonia, Georgia și România.

Pe 13 iulie 2015, pe poligonul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălți, au fost lansate aplicațiile militare internaționale „Efort comun 2015”. Drept scop al manevrelor a fost anunțat schimbul de experiență dintre militarii moldoveni și militarii altor state-participante, precum și verificarea compatibilității tipurilor de arme.

A urmat o mică pauză și … pe 3 septembrie 2015, cu ocazia aniversării a 24-a a Armatei Naționale a RM, în Moldova au fost lansate aplicațiile militare „Scutul de foc”. La acestea au participat 600 de soldați moldoveni, 150 de militari din SUA și 26 din România.

Aplicațiile au durat o lună (de pe 3 septembrie pînă pe 3 octombrie) pe poligonul de la Bulboaca. În scopul „dezvoltării potențialului și sporirii nivelului de cooperare a Armatei Naționale a Moldovei cu armatele din România și SUA”, au participat subdiviziunile artileriei Armatei Naționale a RM și detașamente din SUA și România.

Totodată, atunci peste 100 de militari moldoveni au plecat în Ucraina pentru a participa la aplicațiile Sea Breeze 2015, desfășurate sub egida NATO de pe 31 august pînă pe 12 septembrie în regiunile Odesa și Nikolaev, precum și în partea de nord-vest a Mării Negre.

Anul 2016 s-a dovedit la fel de intens în ceea ce privește testarea interacțiunii forțelor armate al RM cu contingentul american dislocat în regiune.

Actualele aplicații Dragon Pioneer-2016 nu sînt primele manevre militare din 2016. Primele au fost aplicațiile Agile Hunter 2016, care au avut loc în perioada 6-19 martie. La acestea au participat 130 de militari din SUA și Republica Moldova.

În cadrul manevrelor Agile Hunter au fost implicată tehnică militară americană, care însă a fost adusă la Bălți în regim închis: pe 6 martie, pe aeroportul militar din Mărculești au aterizat două avioane cargo. Acestea, dar și coloana de camioane militare, ce se deplasau într-o direcție necunoscută, au fost filmate de utilizatorii de Internet, care ulterior au plasat imaginile video pe rețelele de socializare.

Ulterior, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, sub presiunea deputaților, a recunoscut în Parlament că cele două avioane ce au aterizat la Mărculești aparțin SUA. Potrivit ministrului, ele au adus în Moldova o încărcătură necesară pentru desfășurarea aplicațiilor militare moldo-americane.

Masochismul politic”


Actualele aplicații Dragon Pioneer-2016 ar fi putut trece la fel de discret pentru majoritatea locuitorilor țării, dacă Chișinăul nu ar fi decis să joace pe sentimentele și memoria a sute de mii de cetățeni moldoveni.

Dacă mașinile blindate americane nu ar fi traversat demonstrativ frontiera Republicii Moldova, efectuînd un marș pînă la Chișinău, manevrele nu ar fi coincis cu Ziua Victoriei, iar ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu ar fi anunțat că tehnica militară americană va fi prezentată pe 9 mai, în centrul capitalei, în cadrul „demonstrației amicale”…

Însă e îndoielnic faptul că partenerii americani ar fi strîns cu ușa Chișinăul, insistînd să provoace scandalul în jurul exercițiului „Dragon Pioneer-2016”. Cel mai probabil, aceasta a fost o idee locală. Iar decizia a fost luată nu de Anatol Șalaru.

E greu de crezut că ministrul Apărării, cu toată venerația sa față de NATO, ar fi insistat pe demonstrarea tehnicii militare americane pe 9 mai, ignorînd deschis opinia Comandantului Suprem al Forțelor Armate – președintele Timofti, care a considerat drept inoportună tensionarea situației de Ziua Victoriei, dacă nu ar fi primit carte blanche „de sus”.

Prin urmare, conducerea coaliției de guvernămînt a considerat că rezultatul final merită asemenea costuri ca impulsionarea protestelor în legătură cu apariția în Moldova neutră a tehnicii blindate a NATP și înrăutățirea relațiilor cu Rusia, mai ales în ajunul recoltei de fructe din recolta nouă, ce trebuie comercializate undeva.

Moldova a mai călcat pe aceeași greblă acum doi ani, cînd toată primăvara anului 2014, cu o insistență maniacală, provoca măsuri de răspuns din partea Federației Ruse în loc să stea cuminte în umbră în perioada tensiunii globale, pe fundalul crizei din Ucraina.

Atunci, în mai 2014, oamenii legii din Moldova au percheziționat la Aeroportul Internațional Chișinău nava în care se ducea la Tiraspol vicepremierul FR Dmitri Rogozin. Apoi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sistat transmisiunea postului de televiziune „Rossia-24”. Iar Parlamentul a adoptat o lege care obligă cinematografele din țară să ruleze filme în limba originalului cu subtitluri în limba de stat. Iar deoarece toate filmele dublate erau procurate, în special, din Rusia și erau dublate în limba rusă, Rusia a calificat acest pas drept faptul că „în cinematografele din Moldova au fost interzise filmele în limba rusă”.

Măsurile de răspuns din partea Federației Ruse nu s-au lăsat mult așteptate, fiind alimentate de semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia a introdus restricții la importul cărnii din Moldova, a interzis introducerea pe piața sa a fructelor și conservelor din fructe și legume din Moldova și a introdus taxe de import la carne, legume, cereale, zahăr, bere, vin, mobilă – în total 19 poziții tarifare.

Aceste acțiuni au lovit dur economia moldovenească. Cu două luni în urmă, cînd în urma unei perioade îndelungate, la Chișinău a sosit viceministrul rus de externe Grigori Karasin, responsabil de spațiul postsovietic, premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul RM intenționează să restabilească relațiile comerciale cu Federația Rusă.

Pe acest fundal au urmat noi acțiuni provocatoare. Inițial, declarațiile antirusești ale lui Anatol Șalaru despre faptul că Rusia împiedică Moldova să adere la NATO, că politicienii moldoveni care pledează pentru menținerea neutralității RM, în realitate, reprezintă interesele Rusiei și că Ministerul Apărării se pregătește să riposteze atacul forțelor armate din Transnistria, conduse de Moscova.

Iar acum, Chișinăul provoacă intenționat un scandal și atrage atenția asupra aplicațiilor militare, care au, precum recunoaște Pentagonul, un caracter vădit antirusesc. Și mai joacă și cu sentimentele patriotice în ajunul Zilei Victoriei.

„Biscuiții” de la Nuland



Răspunsul la întrebarea „la ce bun toate acestea?”, cel mai probabil, este legat de actuala „vizită de lucru” în SUA a „coordonatorului executiv al Consiliului coaliției de guvernămînt” (s-a dovedit că există și o asemenea funcție!) Vladimir Plahotniuc și a unui grup de persoane ce-l însoțesc. Mai exact, într-o „vizită de lucru” peste ocean a plecat o delegație guvernamentală condusă de vicepremier, iar coordonatorul executiv a fost pur și simplu introdus oficial în componența ei.

La începutul acestui an, Washingtonul, cu mîinile asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, (se presupune că nu dezinteresat) a menținut puterea pentru Vladimir Plahotniuc și partidele sale, determinînd Bruxelles-ul și Bucureștiul să susțină Guvernul Filip și să înăbușe mișcarea de protest a forțelor de dreapta. Creatura americanilor și potențialul candidat la președinție Maia Sandu a propus atunci în emisie directă să nu ne grăbim cu protestele și să lăsăm noua putere și noul guvern să se manifeste, deși pînă atunci a criticat dur aceleași persoane.

Unii politologi presupun că mila Washingtonului față de conducătorul real al PDM nu va dura mult – pînă la alegerile prezidențiale, în cadrul cărora SUA vor încerca să o înscăuneze la funcția de președinte pe Maia Sandu, pe care o susțin. Iar Vladimir Plahotniuc, care își va îndeplini misiunea, va pierde acoperirea politică a Occidentului, iar americanii chiar ar putea da undă verde pentru desfășurarea unei revoluții portocalii.

Vladimir Plahotniuc nu este de acord cu o asemenea evoluție a evenimentelor. De aceea, scopul vizitei sale peste ocean ar putea fi noi negocieri politice, în cadrul cărora „coordonatorul executiv al Consiliului coaliției de guvernămînt” a încercat insistent să-și prelungească „mandatul de guvernare a Moldovei” și, precum consideră analistul politic Alexei Tulbure, să soluționeze problema sprijinului internațional al viitoarelor lui acțiuni. De exemplu, la alegerile prezidențiale, în cadrul cărora, potrivit expertului, „nimeni dintre oponenții lui Plahotniuc nu va deveni președinte”.

Iar deoarece situația geopolitică este prioritară acum pentru Washington (mai ales în Europa de Est), provocînd scandal în jurul aplicațiilor militare și Zilei Victoriei, coaliția de guvernămînt din Moldova și-a demonstrat disponibilitatea de a urma necondiționat vectorul politicii americane. Chiar în detrimentul relațiilor comercial-economice cu Federația Rusă.

Washingtonul a înțeles și a acceptat acest semnal. „Continuați în aceeași direcție și noi vă vom susține”, i-a încurajat pe delegați Victoria Nuland.

Cît privește situația politică internă, atunci, pe de o parte, actualul scandal cu tehnica blindată americană permite coaliției de guvernămînt să distragă atenția de la un șir de probleme interne – furtul și întoarcerea miliardului de euro, probleme în domeniul protecției sociale a cetățenilor, deficitul bugetar imens, aprofundarea crizei economice etc.

Pe de altă parte, în orice moment se poate declara că acest scandal a fost provocat de ministrul Apărării, medicul sanitar, liberalul Șalaru, care a întrecut măsura și a jucat cu sentimentele a sute de mii de cetățeni. Ceea ce el nu va nega, deoarece deja demult acționează împotriva acestui stat. După care ministrul Apărării ar putea fi demis demonstrativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?