X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Ministerul Economiei a revăzut în scădere prognoza creșterii PIB-ului Moldovei pe anul 2016

5 mai. 2016,, 10:45   Economie
2723 0
Ministerul Economiei a revăzut în scădere prognoza creșterii PIB-ului Moldovei pe anul 2016
Foto: comments.ua

Ministerul Economiei a redus prognoza creșterii produsului intern brut al Moldovei pe anul 2016 de la 1,5 la sută pînă la 1 la sută, relatează NOI.md.


Acest lucru este prevăzut în prognoza preliminară a indicatorilor macroeconomici pe anii 2017-2019, elaborată de Minister.

Potrivit prognozei, în 2017, creșterea PIB-ului în Moldova va constitui 2,5 la sută, în 2018 – 3,5 la sută, iar în 2019 – 4 la sută.

Se prevede că în 2016 PIB-ul țării noastre în expresie nominală va însuma 133,3 miliarde de lei, în 2017 – 145,1 miliarde de lei, în 2018 – 158 miliarde de lei, în 2019 – 172,6 miliarde de lei.

La elaborarea noii prognoze a PIB-ului pe anul 2016, Ministerul Economiei a ținut cont de unele aspecte ale evoluţiei economiei mondiale, în special, a economiei ţărilor care sînt principalii parteneri comerciali ai Moldovei, dar şi a contextului economic din ţările UE.

Totodată, s-au mai luat în considerare rezultatele obținute în anul trecut și în primele luni ale anului curent în principalele sectoare ale ţării, precum şi prognoza privind rata inflaţiei şi cursul de schimb al leului. De asemenea, s-a ţinut cont de riscurile cu care Moldova ar putea să se confrunte în anul 2016.
Printre eventualele riscuri care ar putea contribui la modificarea scenariului prognozei au fost numite: problemele din sectorul bancar, politica monetar-creditară dură, fluctuația prețurilor mondiale la petrol, creșterea economică slabă și presiunile deflaționiste în zona euro, recesiunea economică în Rusia, criza economică în Ucraina, scăderea remitențelor în Moldova, incertitudine în ceea ce privește recolta anului 2016.

În plus, unul dintre riscurile specificate este escaladarea tensionării sociale care ar putea afecta implementarea programului de reforme al Guvernului, ar putea duce la întîrzierea semnării noului acord cu FMI și deblocării finanțării externe din partea partenerilor de dezvoltare, ceea ce va exercita o presiune suplimentară asupra cursului valutar și va favoriza presiunea inflaționistă.

Ministerul Economiei prevede că în viitorii trei ani PIB Moldovei va înregistra o creștere de la 2,5 la sută pînă la 4 la sută din contul îmbunătățirii contextului economic și financiar la nivel global; a promovării mai intensive a exportului moldovenesc pe piața UE; dezvoltării și susținerii întreprinderilor private de către stat; dezvoltării sectorului real al economiei, inclusiv din contul atragerii investițiilor străine directe în economia națională; promovării unei politici fiscale rezonabile și a reformelor, orientate spre reducerea cheltuielilor publice ineficiente; asigurării stabilității financiare prin intermediul menținerii ratei inflaţiei la nivel redus şi stabilităţii cursului de schimb etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?