Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Slusari: Fermierii din nordul Moldovei solicită introducerea stării de urgență

29 apr. 2016,, 13:45   Societate
2587 0
Слусарь: Фермеры на севере Молдовы требуют введения чрезвычайного положения
Foto: noi.md

Producătorii agricoli din nordul Moldovei au suportat pierderi considerabile în urma înghețurilor nocturne din 26 și 27 aprilie. Unii fermieri se plîng că au pierdut pînă la 90 la sută din recoltă și solicită introducerea stării de urgență, relatează NOI.md.


Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” Alexandru Slusari, organizația a primit din partea fermierilor din nordul Moldovei numeroase plîngeri pe faptul că autoritățile nu întreprind măsurile necesare pentru susținerea fermierilor în acele regiuni, în care s-au resimțit cel mai mult consecințele înghețurilor.

Majoritatea plîngerilor au parvenit din raionul Dondușeni, Edineț, Ocnița și Rîșcani, unde au fost înregistrate cele mai mari pierderi. Astfel, au înghețat cîteva mii de hectare de livezi. De asemenea, au fost afectate și plantațiile de sfeclă roșie și soia. Doar în raionul Dondușeni au avut de suferit 600 de hectare de plantații de sfeclă roșie. În satele Colicăuți și Grimăncăuți din raionul Briceni au fost afectate 90 la sută din livezile de măr și prună.

Slusari consideră că autoritățile urmează să întreprindă măsuri pentru susținerea fermierilor care au avut de suferit de pe urma înghețurilor. Potrivit lui, autoritățile trebuie să le achite în mod prioritar datoriile la subvenţiile pentru anii 2014-2015, precum și să examineze posibilitatea introducerii stării de urgență în cele mai afectate localități.

Precizăm că înghețurile nocturne din ultimul week-end au afectat regiunile de nord a Moldovei. Fermierii menționează că nu au fost pregătiți pentru înrăutățirea bruscă a vremii din cauza înfloririi timpurii a copacilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?