Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Comuniștii: Candu și Guvernul cred că au găsit țapul ispășitor

28 apr. 2016,, 13:15   Politică
4846 2
Коммунисты: Канду & Правительство считают, что нашли козла отпущения
Foto: inprofunzime.md

După indexarea pensiilor la 1 aprilie 2016, în baza legii respective, 36 de mii de pensionari au pierdut dreptul la alocații suplimentare în conformitate cu altă lege, se arată într-o declarație a fracțiunii parlamentare a PCRM.


Ambele legi sînt însoțite de hotărîri de Guvern obligatorii spre executare de către instituțiile statului. Pensia este achitată din Fondul de asigurări sociale, iar alocațiile suplimentare – din bugetul de stat.

Cine și cum trebuia să coordoneze măsurile întreprinse de stat pentru păstrarea sau cel puțin pentru a nu admite reducerea veniturilor pensionarilor? Răspunsul este univoc: acasta este obligativitatea organelor puterii centrale, mai exact, a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) nu poate și nu trebuie să inițieze modificări nici în sistemul legislativ, nici la nivel de hotărîri de Guvern.

Pentru toate acestea responsabili sînt ministrul și adjuncții lui. Cu toate acestea, avînd în vedere că miniștrii și viceminiștrii reprezintă un partid de guvernămînt, a fost demisă directoarea CNAS, Maria Bortă, care a condus această instituție mai bine de jumătate din timpul de existență a acesteea și care nu este membru de partid. Decizia a fost luată după principiul de „a-i premia pe cei neimplicați și de a-i pedepsi pe cei nevinovați”.

Guvernul calcă pe aceeași greblă a doua oară: în anul 2015 din sistemul de alocații suplimentare au fost excluși 22 mii de pensionari.

Anticipînd aceasta și avînd o experiență bogată în gestionarea unor asemenea procese, fracțiunea PCRM a propus o inițiativă legislativă care să elimine aceste contradicții încă pe 21 ianuarie 2015. În mod cinic, acționînd în exclusivitate în scop de promovare proprie, majoritatea de la guvernare a aprobat această inițiativă în prima lectură. Acum ei au pus acest document pe poliță. Cînd vor reveni la acest proiect? Probabil, atunci cînd le va fi convenabil: în ajunul alegerilor prezidențiale sau ale celor parlamentare.

Sterilitatea intelectuală continuă să domine la cei aflați la putere, fiind înlocuită cu hoție intelectuală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?