Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul s-a pronunțat împotriva testării funcționarilor la poligraf

27 apr. 2016,, 19:10   Societate
2796 3
Правительство выступило против проверки чиновников на полиграфе
Foto: tagilka.ru

Guvernul a dat aviz negativ la proiectul amendamentelor la Legea „Cu privire la Centrul Național Anticorupție” (CNA), care se referă la adoptarea măsurilor pentru combaterea corupției într-un șir de instituții de stat, comunică NOI.md.


Potrivit inițiativei legislative, se propunea ca angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), procuraturii, Centrului Național Anticorupție (CNA), Serviciului Vamal și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să fie obligați să treacă testarea la poligraf (detectorul de minciuni). În documentul, neaprobat de Guvern, se menționează necesitatea de a efectua controlul selectiv la angajare și verificarea periodică a activității colaboratorilor instituțiilor nominalizate, în scopul realizării anchetelor de serviciu și a operațiunilor de căutare.

Explicînd poziția Guvernului, ministrul Justiției Vladimir Cebotari a declarat că rezultatele testării la poligraf au o marjă mare de erori și nu pot fi acceptate numai în calitate de date cu caracter consultativ. Potrivit spuselor ministrului, publicarea rezultatelor negative ale testării funcționarilor la poligraf poate fi interpretată ca prezentarea datelor neautentice și contravine prezumției de nevinovăție. El a adăugat că atare precedente de prezentare a datelor testelor la poligraf ar duce la înrăutățirea nefondată a reputației angajaților instituțiilor de stat.

Această inițiativă a fost propusă de un grup de deputați în anul 2012. Potrivit spuselor lor, modificările la lege se încadrează în procesul de reformare a CNA și prevăd adoptarea unui șir de măsuri pentru îmbunătățirea mecanismului legislativ de combatere a corupției în instituțiile de stat.

În inițiativa parlamentarilor se relevă că poligraful poate fi utilizat în ansamblu cu alte procedee de prevenire a corupției în organele puterii de stat, cum sînt evaluarea integrității profesionale a angajaților serviciului de stat, supravegherea modului de viață, prevenirea conflictului de interese și declararea obligatorie a veniturilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?