X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

Ucraina a majorat livrările de energie electrică în Moldova cu aproape 50%

25 apr. 2016,, 14:45   Economie
2597 1
Украина увеличила поставки электроэнергии в Молдову почти на 50%
Foto: zn.ua

Livrările de energie electrică din Ucraina în Republica Moldova, în trimestrul I al anului 2016, au crescut în expresie fizică cu 42,7% și au constituit 3 milioane 702 mii kWh.


Potrivit datelor Ministerului Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina, în perioada similară a anului trecut, Ucraina a livrat Moldovei 2 mil. 594 mii kWh de energie electrică, notează NOI.md.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, în ianuarie-martie 2016, Ucraina a livrat Moldovei energie electrică în valoare de 272 de mii de dolari SUA, cu 40,2% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut (194 de mii de dolari).

De menționat că Ucraina a sistat livrările de energie electrică în Moldova la sfîrșitul lunii noiembrie 2014 din cauza deficitului pe piața internă, pe fundalul crizei cărbunelui în legătură cu conflictul militar din Donbas. În aceste condiții, Moldova importa din Ucraina mai puțin de 1% de energie electrică. Livrările nu pot fi sistate integral din motive tehnice. De atunci Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (75% din consum) și de la CET-urile locale (25%).

După sistarea livrărilor de energie electrică în Crimeea și apariția surplusurilor de energie, Ucraina s-a arătat dispusă să devină principalul furnizor de energie electrică în Moldova din martie sau aprilie, însă autoritățile de la Chișinău au decis să prelungească contractul cu Centrala de la Cuciurgan, care aparține companiei ruse „Inter RAO”. Livrările se efectuează prin intermediul companiei „Energokapital”, care este înregistrată în Tiraspol.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?