Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Experţi: Companii de stat falimentate, pentru a putea fi privatizate

21 apr. 2016,, 11:12   Economie
4427 2
Foto: tv7.md

Bunurile statului care sunt scoase la licitaţie sunt falimentate special pentru a fi vândute la preţuri de nimic.


Astfel au comentat invitaţii emisiunii ”Politica” privatizarea ”Aeroport Catering” cu doar aproape cinci milioane de lei. Experţii afirmă că astfel de scheme funcţionează de mai mulţi ani, lucru care împiedică şi semnarea unui nou acord cu FMI.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa susţine că schemele privind privatizarea bunurilor statului aduc profit în buzunarele celor care le cumpără cu bani de nimic.

”Schema este foarte bine pusă la punct. Spre exemplu, dacă anul trecut o întreprindere care este privatizată avea un profit destul debun, în anul în care este scoasă la vânzare, venitul acesteia se micşorează considerabil. Este un truc prin care compania se vinde pe nimic, iar statul câştigă foarte puţini bani. Ulterior, proprietarul o scoate la vânzare şi o vinde destul de bine”.

Expertul economic, Victor Ciobanu afirmă că din cauza acestor scheme, nici misiunea FMI nu vine în politica. ”Politicienii care sunt implicaţi direct în astfel de scheme nu îşi doresc să vină FMI în Moldova, iar din acest caz împiedică venirea misiunii internaţionale. Odată ce vom avea semnat un document de finanţare cu FMI, misiunea va monitoriza atent licitaţiile, şi ei nu doresc să piardă venitul care le curge în buzunar. Acum, o parte din banii miliardului furat se întorc în ţară, însă nu legal, dar prin off-shoruri şi vedem că se privatizează cu o parte din aceşti bani bunurile statului”.

Un alt expert economic, Viorel Gârbu declară că statul a greşit în anii 1990 că nu a reuşit să vândă toate bunurile, lucru ce a dus la crearea monopolului în mai multe instituţii.

”În cazul când managerii care au preluat multe întreprinderi de stat erau să fie destul de buni, aceste companii puteau să fie destul de profitabile. Iar la noi s-a greşit pe mai multe segmente. Ca rezultat, politica proastă a statului a dus ca mulţi proprietari ai instituţiilor cumpărate de la stat să creeze monopol pe piaţă”.

Amintim că recent, statul a scos la vânzare încă peste zece întreprinderi. Una dintre acestea este şi ”Aeroport Catering”, despre care presa scrie că ar fi fost cumpărată de oameni apropiaţi lui Ilan Shor, lucru infirmat de acesta. Totodată, Agenţia Proprietăţi Publice a declarat că preţul unei acţiuni a fost stabilit în funcţie de veniturile pe care le-a avut compania anul trecut. Spre exemplu, dacă anul trecut o acţiune la această întreprindere se vindea cu 300 de lei, în acest an, a ajuns să coste doar 130 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?