Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Investigație: Clădirea de lîngă Ambasada Franței este construită fără acordul Primăriei

20 apr. 2016,, 10:00   Societate
5922 4

Investigație: Clădirea de lîngă Ambasada Franței, construită fără acordul primăriei
Foto: newsmaker.md

Primarul municipiului Chișinău este implicat într-un scandal diplomatic din cauza construcției unei clădiri în apropierea Ambasadei Franței.


Din cauza problemelor cauzate de proiectul de construcție, Ambasada a decis să se mute. Dorin Chirtoacă a declarat că autoritățile orașului nu sînt de vină. Potrivit lui, biroul primarului nu a permis construirea controversatei cladiri înalte, scrienewsmaker.md.

„Construcția se realizează exclusiv pe baza deciziilor judecătorești, - a declarat primarul la ședința din 18 aprilie. - Singurul lucru pe care-l poate face Primăria este să prevină situațiile similare în viitor”.

Construcția este situată la intersecția străzilor Vlaicu Pîrcălab și Bernardazzi, poziționată astfel, încît pare că ar „îmbrățișa” casa mică a Ambasadei Franceze. De construcția clădirii se ocupă compania Leiria Tur.

Oficialii Ambasadei se plîng că lucrările de construcție din apropiere îi deranjează. În cele din urmă, Ambasada a decis să își schimbe reședința și este în căutarea unui nou loc.

Potrivit sursei, Leiria Tur SRL a fost înființată la 3 august 1999. Aceasta are la bază cinci fondatori: Cipru Hesperus Investments Limited (acționarul majoritar) - 81,66%, Natalia Boreț - 11,2%, Adela Cazac - 1%, Sergiu Baranovski - 3,77% Vyacheslav Bajcsy - 2,35%. Directorul firmei fiind Adela Cazac, care deține unu la sută din acțiunile Leiria Tur.

Portalul informațional opencorporates.com scrie că directorii firmei Cipru Hesperus Investments Limited, care dețin majoritatea acțiunilor, sînt Maria Damian și Panagota Konstantinov, domiciliați în Cipru.

Hesperus Investments Limited este fondatoare a două companii - Etelma și The best Fitness (Cel mai bun fitness). Firma a mai construit un complex rezidențial în apropierea parcului „Valea Trandafirilor”. Săptămîna trecută, Inspectoratul de Mediu a efectuat inspecția lacurilor din parc și a constatat că, din cauza drenajului slab proiectat, apa de ploaie care spală toate deșeurile și mașinile parcate în apropiere se varsă în lac, astfel poluează apa lacului.

Cum a obțiunut Leiria Tur terenul pentru construcții


În 2007-2008, Leiria Tur a devenit proprietară a patru parcele de teren de pe adresele Vlaicu Pîrcalab 2, 4, 79 și Bernardazzi 81.

Acestea au fost combinate într-un singur lot de teren. În 2009, Leiria Tur a primit în chirie timp de 10 de ani un alt teren pe adresa Pîrcălab 2. Aceasta în urma unei decizii din 12 noiembrie 2009, cînd Primăria Chișinău și Leiria Tur semnează un contract prin care primăria îi dă în chirie firmei terenul și îi permite să construiască locuințe pe acest teritoriu.

La începutul lunii ianuarie 2013, Primăria a emis un act prin care solicită demolarea clădirilor situate pe teren. După aproape cinci luni - 29 aprilie 2013 - Departamentul de Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Primăriei a emis un certificat de urbanism care îi permite firmei să construiască în continuare lucrările propuse.

Potrivit sursei, certificatul care a permis construcția a fost semnat pe atunci de arhitectul-șef al orașului, Radu Blaj. În același timp, printre documentele depuse nu a existat nicio concluzie la monumentele istorice ale Consiliului Național de la Ministerul Culturii. Această informație a fost confirmată un membru al Consiliului de inspecție, șef Natsagenstva și restaurarea monumentelor Ion Ștefăniță.

Potrivit acestuia, certificatul de urbanism a fost eliberat în mod ilegal, deoarece, în conformitate cu revendicarea 3, articolul 3 din Legea „Cu privire la soluționarea lucrărilor de construcții”, în absența oricăruia dintre documentele menționate mai sus, nu se permite eliberarea autorizației.

Mai tîrziu, toată documentația aferentă cu firma Leiria Tur a fost retrasă din arhivele Direcției municipale arhitectură, urbanism și relații funciare.

În 2013, firma Leiria Tur a atacat în judecată Primăria Chișinău pentru faptul că aceasta nu-i elibera autorizație de construcție în perimetrul Ambasadei Franței.

Deși construcția nu este finalizată, compania a scos deja apartamentele în vînzare. Unele sînt deja vîndute, altele sînt rezervate. Suprafața unui apartament variază între 50 m² și 140 m², iar costul unui metru pătrat este de 1150 €.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?