Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Tănase în 2011: Anularea imunității de deputat contravine spiritului Constituţiei

18 apr. 2016,, 13:00   Politică
4747 4
Тэнасе в 2011 году: Отмена депутатской неприкосновенности противоречит самому духу Конституции
Foto: abcnews.md

Astăzi, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a articolului 70 al Constituției Republicii Moldova care prevede anularea imunității parlamentare în RM, relatează NOI.md.


Proiectul ar putea fi examinat în Parlament după cel puțin șase luni, dar nu mai tîrziu decît peste un an. Însă avizul Curții Constituționale nu garantează aprobarea acestei modificări constituționale. Mai mult, nu există nici o garanție că proiectul va fi dezbătut în Parlament.

„Este un proiect «nou-vechi» de modificare a Constituției foarte important, a menționat în cadrul unui interviu pentru NOI.md fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș. Noi deja l-am examinat și am studiat experiența în această chestiune. Pe de o parte, într-adevăr, toți cetățenii, inclusiv aleșii poporului, trebuie să fie egali în fața legii. Astfel de practică se aplică, în special, în Marea Britanie. În alte țări se recunoaște imunitatea limitată a deputaților în cazul proceselor civile sau penale, ori în sediul parlamentului, ori pe durata mandatului de deputat”.

Pe de altă parte, practica atragerii deputaților la răspundere în Moldova arată că în aceste cazuri este vorba exclusiv despre reprezentanții opoziției. De aceea propunerea privind anularea totală a imunității de deputat în Moldova poate fi una populistă și să nu ajungă în Parlament, cum a mai fost de nenumărate ori, și poate fi orientată împotriva opoziției.

Hotărîrea CC din 18 aprilie 2016 nu este prima hotărîre a Curții Constituționale pe marginea imunității parlamentare. Astfel, Curtea Constituțională a Moldovei a mai permis Parlamentului să excludă partea a treia a articolului 70 al Constituției și în 2011, și în 2015. Însă Parlamentul s-a limitat doar la avizul CC și nu a examinat chestiunea în plen.

Mai mult, actualul președinte al CC, Alexandru Tănase, de nenumărate ori s-a pronunțat pe marginea acestei chestiuni și chiar a opinat că anularea imunității parlamentare ar putea însemna limitarea democrației, deoarece va fi îndreptată exclusiv împotriva opoziției. În opinia lui, în Moldova „imunitatea parlamentară trebuie tratată, în principal, ca o instituţie de drept constituţional, ce are ca scop protejarea parlamentarului împotriva unor măsuri represive, arbitrare, ce ar putea fi luate de puterea politică şi ar afecta independenţa acestuia”.

Drept dovadă, Alexandru Tănase invocă statistica sesizărilor Procuraturii Generale privind ridicarea imunităţii deputaţilor în Parlamentul RM (2001-2011). În listă figurează deputați care reprezentau opoziția: Nicolae Alexei, Iurie Roșca, Ștefan Secăreanu, Vlad Cubreacov, Valentin Chilat, Viorel Prisăcaru, Eugen Gîrlă, Nicolae Malachi, Ivan Guțu, Ion Ciontoloi, Serafim Urechean, Vasile Colța, Anatolie Popușoi, Vladimir Voronin.

De aceea, în opina lui Alexandru Tănase, adoptarea în condițiile democrației moldovenești imature a unei astfel de modificări în 2011 „ar fi contrară spiritului Constituţiei”.

„Constituţia este garantul democraţiei şi statului de drept, ca principii fundamentale ale statului Republica Moldova. Prin urmare, ar fi contrar spiritului Constituţiei de folosit prevederile acesteia pentru limitarea democraţiei sau pentru îndepărtarea de la esenţa statului de drept, or modificările propuse conţin anume asemenea riscuri”, scrie Alexandru Tănase la finalul opiniei sale separate expuse la 25 noiembrie 2011.

În 2016, Alexandru Tănase deja nu-și mai expune opinia separată, însă „dosarul lui Filat”, care a ajuns în „opoziția de guvernare” inclusiv datorită hotărîrii CC, vorbește de la sine.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?