Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Directorul general al UMM, Talgat Baitaziev, își părăsește postul

18 apr. 2016,, 10:15   Societate
3592 1
Гендиректор ММЗ Талгат Байтазиев покидает свой пост
Foto: novostipmr.com

Directorul general al Uzinei Metalurgice Moldovenești (UMM), Talgat Baitaziev, și-a anunțat decizia de a părăsi postul, relatează NOI.md.


El a declarat acest fapt în cadrul vizitei șefului Transnistriei, Evgheni Șevciuk, la UMM, care s-a întîlnit cu conducerea și colectivul de muncă al întreprinderii. La eveniment a mai participat președintele Guvernului Transnistriei, Pavel Prokudin, ministrul Dezvoltării Economice și conducerea raionului Rîbnița.

Talgat Baltaziev a menționat că a luat decizia de a părăsi postul de director general al UMM. „Este hotărîrea mea. Mă voi preocupa de probleme sociale, voi continua să deschid magazine, să ajut pensionarii, sportivii, oamenii”, a specificat Talgat Baltaziev.

El a mai atenționat conducerea Transnistriei și a colectivului de muncă că în momentul de față întreprinderea nu are datorii. „Am achitat toate datoriile, inclusiv restanțele de plată a salariilor. Lansarea UMM este preconizată pentru 25-28 aprilie”, a declarat Talgat Baitaziev.

Evgheni Șevciuk i-a mulțumit lui Talgat Baltaziev, menționînd că nu oricine va veni în republica autoproclamată și va căuta bani pentru a credita o întreprindere de stat. El a dispus Guvernului să nu amîne și să adopte neîntîrziat hotărîrea privind numirea directorului general interimar al UMM.

Șeful Transnistriei a mai comunicat că a adoptat decizia privind crearea unei comisii de stat, din care fac parte Procuratura și Ministerul Dezvoltării Economice. Acestea verifică perioada în care UMM a fost privatizată din inițiativa fostului director general al Întreprinderii Anatoli Belitcenko, precum și activitatea Uzinei în 2015, atunci cînd aceasta a devenit publică. „Cel mai curios lucru: atunci cînd ea nu a fost publică, astfel de inițiative nu se lansau. Eu calific acest lucru drept o încercare de redistribuire a sferelor de influență prin intermediul unor instrumente necinstite”, a declarat Evgheni Șevciuk.

El a reamintit că UMM a fost vîndută în 1995-1996, trecînd din proprietate de stat în una privată. Potrivit unor date preliminare, s-a stabilit că doar în 2003-2005, în urma vînzării a 15 la sută dintre acțiuni, bugetul republican a încasat circa 2,3 milioane de dolari, și acelea sub formă de cereale, grîu, adică prin barter pentru rezerve. O parte dintre acțiuni a fost transmisă colectivului de muncă, angajații au fost coproprietarii acestor acțiuni. În prezent este efectuat controlul modului în care aceste acțiuni au ajuns ulterior în proprietatea unor persoane juridice și la ce preț. „Prețurile nu corespund acțiunilor, și voi cunoașteți acest lucru”, a declarat Evgheni Șevciuk.

Liderul Transnistriei a specificat că UMM a revenit sub controlul statului, dar el nu a văzut nici în presă, nici în Internet, nici în alte locuri sugestii concrete privind dezvoltarea Uzinei, reutilarea acesteia, unde pot fi găsite credite ieftine pentru aceasta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?