X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ședință în dosarul fostului magistrat Iurie Țurcan

17 apr. 2016,, 11:00   Societate
3603 0

Слушание по делу экс-судьи Юрия Цуркана: Один из подозреваемых признал свою вину
Fotо: golos.md

O nouă ședință de judecată în dosarul fostului magistrat Iurie Țurcan a avut loc la Judecătoria sectorului Ciocana.


A fost examinată cauza penală de învinuire a cinci persoane pentru „pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri prin co-participare în interesul unui grup criminal”. Iuliana Cumanescu este una dintre cele șapte persoane, care figurează în dosarul Țurcan, implicată în fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor, la Judecătoria sectorului Rîșcani. Ea a solicitat examinarea conform probelor administrate în rechizitoriu și a indicat că-și recunoaște vina.

„Dumneaiei este învinovățită pentru co-participare la un grup criminal organizat. Dânsa activa în cadrul Judecătoriei Rîșcani în calitate de specialist și avea rolul său în falsificarea unui șir de cauze civile”, a declarat procurorul Anticorupție, Mariana Botezatu.

Instanța a expus admiterea prin procedură simplificată a cauzei în mod separat în privința Iulianei Cumanescu. Alte patru persoane, inclusiv fostul judecător Iurie Țurcan, urmează să compară în fața instanței.

„Dânsa nu a fost audiată astăzi pentru a relata cu lux de amănunte care au fost acțiunile ei, însă astăzi, prin încheierea instanței s-a dispus admiterea examinării în procedură simplificată a cauzei în privinta dânsei, în mod separat”, a mai spus procurorul.

Iuliana Cumanescu, care și-a recunoscut vina, a refuzat să facă declarații pentru presă.

Iurie Țur­can, fost magistrat la Jude­că­to­ria Rîș­cani, este acu­zat de Cen­trul Națio­nal Anti­co­rup­ție că ar fi pronunțat mai multe hotărâri ilegale. Prejudiciul ar fi de peste 100 de milioane de lei. Procurorii suțin că daunele ar fi fost aduse Întreprinderii „Căile Ferate ale Moldovei”, Primăriei Chișinău, Băncii Sociale, precum și mai multor persoane fizice.

Instanța a admis demersul Primăriei și Consiliului Municipal Chișinău, prin care s-a aplicat sechestrul asupra unor terenuri scoase la licitație. Acestea aparțin unor persoane fizice și le-au fost adjudecate de către executorul judecătoresc, în baza unei hotărâri false care și este subiect de examinare in cauza penală de învinuire a celor implicați. Încheierea este cu drept de atac la Curtea de Apel.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2014, magistratul, în complicitate cu mai mulți angajaţi ai Judecătoriei sectorului Rîşcani şi de comun cu alţii jurişti, au introdus în mod fraudulos modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor, evitând astfel, procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile. Astfel, el a obținut ilegal și a examinat diferite acţiuni civile pe care a emis decizii.

Urmă­ri­rea penală pe acest caz este exer­ci­tată de Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?