Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Socialiştii propun autorităţilor să majoreze indemnizaţiile

7 apr. 2016,, 09:30   Societate
2325 3
Социалисты предлагают властям увеличить гражданам пособие
Foto: livejournal.com

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) propune majorarea indemnizaţiilor pentru copii, precum şi cele de invaliditate şi şomaj.


Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că "în ultimii cinci ani din RM au plecat 780 mii de moldoveni, dintre care 100 de mii sunt copii, iar restul - populaţie aptă de muncă".

"De asemenea, 184 mii de persoane primesc indemnizaţii sociale. Aceste indemnizaţii sunt mizere şi doar una este achitată la timp: indemnizaţia de înmormântare", a menţionat deputatul.

Deputatul socialist Marina Radvan a indicat că anual din Moldova pleacă câte 47 mii de oameni, populaţia ţării scade, natalitatea a scăzut de 2,5 ori.

"Indemnizaţia unică la naşterea primului copil este de 3.1 mii de lei, iar pentru fiecare următor - 3,4 mii. Indemnizaţia lunară de creştere a copilului până la trei ani constituie 30% din venitul mediu lunar din ultimele 12 luni precedente naşterii copilului. Indemnizaţia lunară de creştere a copilului pentru persoanele neasigurate este de 440 de lei8. Din aceşti bani poţi cumpăra foarte puţin. Pentru întreţinerea copilului sunt necesare cel puţin 1,5 mii de lei lunar. Statul trebuie de urgenţă să caute bani pentru majorarea indemnizaţiilor", a menţionat ea.

Deputatul Vladimir Odnostalco a spus că socialiştii propun majorarea indemnizaţiei unice de naştere a primului copil până la 15 mii de lei, iar pentru al doilea până la 30 de mii şi pentru următorii - până la 50 de mii; indemnizaţia lunară de creştere a copilului pentru persoanele neasigurate să fie majorată până la nivelul minimului de existenţă; introducerea programului capital de maternitate; tinerilor familii să le fie acordat împrumut fără dobândă pentru procurarea locuinţei, precum şi pentru încurajarea natalităţii şi extinderii familiei, la naşterea celui de-al doilea copil să fie reduce 15% din credit, iar la al treilea - 35%. În opinia socialiştilor, bani în stat sunt, trebuie doar să nu se fure.

Totodată, deputaţii sunt indignaţi de faptul că pe fundalul sărăcirii poporului, în Parlament a fost propus un proiect de lege ce prevede majorarea cu 35% a salariilor unor înalţi funcţionari de stat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?