Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vlah: Procedura de numire a procurorului Găgăuziei trebuie să fie stipulată în Constituție

6 apr. 2016,, 18:05   Politică
3016 0

Vlah: Procedura de numire a procurorului Găgăuziei trebuie să fie stipulată în Constituție
Foto: rg.ru

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a propus ca procedura de numire în funcție a procurorului autonomiei să fie prevăzută în textul Constituției, și nu în Legea procuraturii, așa cum este în prezent.


Propunerea a fost înaintată la ședința de astăzi a Guvernului, însă a fost calificată drept inoportună de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

„În cadrul dezbaterilor pe marginea Legii procuraturii a fost discutat mult timp rolul, competențele, desemnarea procurorului Găgăuziei. Parlamentul nu a luat în calcul toate propunerile Adunării Populare. Avînd în vedere că Găgăuzia beneficiază de un statut juridic special, ar fi corect ca în Constituție, articolul 125, să fie prevăzută procedura de numire a procurorului Găgăuziei. Ceea ce a fost stabilit în Legea procuraturii să transferăm în textul Constituției”, a menționat Vlah.

În replică, Valdimir Cebotari a precizat că mecanismul de numire a procurorilor ierarhic inferiori se stabilește la nivelul documentelor legislative și nu a celor constituționale.

„Constituția trebuie să fie laconică, clară și simplă. Mecanismul de numire în funcție la care faceți referire există deja, este prevăzut în noua Lege a procuraturii”, a menționat Cebotari.

Bașcanul Găgăuziei a insistat însă ca propunerea sa să fie examinată în plenul Parlamentului. „Nu vreau să fac politică pe marginea acestui subiect. Procedura rămîne oricum aceeași - procurorul Găgăuziei este desemnat de procurorul general la propunerea Adunării Populare. Nu vom face niciun rău dacă introducem prevederea în Constituție”, a specificat Irina Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?