X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Iurie Matei – cel mai bun scenograf din Moldova

6 apr. 2016,, 16:15   Societate
5856 0
Юрий Матей – лучший сценограф Молдовы
Foto: facebook.com

Pictorul Iurie Matei a fost decernat cu premiului pentru cel mai bun scenograf și premiul președintelui Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova(UNITEM).


Acesta se simte mîndru de ceea ce face și se mîndrește cu discipolii pe care îi are, relatează NOI.md.

„Mă bucur că am luat aceste premii. Am sentimentul că le-am meritat. Eu iubesc teatrul, iubesc oamenii de teatru și dacă faci lucrurile cu dragoste, îți reușesc. Eu în mediul teatral mi-am găsit un confort intelectual și spiritual, mi-am făcut mulți prieteni”, a declarat Iurie Matei la o emisiune.

Potrivit acestuia, un regizor trebuie să aibă un scenograf priceput alături, dar să cunoască nu numai domeniul de activitate, dar să dea dovadă și de punctualitate, responsabilitate, ceea ce este foarte rar întîlnit astăzi. „Mă bucur că regizorii au încredere în mine. Eu mă bucur și de elevii mei, am din acei care au luat masterul la mine la scenografie, iar astăzi apar deja pe afișele teatrale. Sper că vor fi tot mai mulți ca eu să mă pot retrage în atelier”, susține maestrul.

Munca de scenograf este una colosală, spune Iurie Matei. Totul, începînd de la lecturarea piesei, pînă la decorul care trebuie să corespundă atmosferei, sau perioadei, sau epocii: „Tot ce vede spectatorul cînd se așează și se deschid culisele, de la scaun, mobilier, cercei, actori, costume, toate acestea le face pictorul scenograf”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?