Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

SIS cere competențe extinse pentru a demonstra cum funcționează „justiția la telefon”

4 apr. 2016,, 17:15   Societate
3361 2

SIS cere competențe extinse pentru a demonstra cum funcționează „justiția la telefon”
Foto: noi.md

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, a elaborat o inițiativă legislativă prin care propune înăsprirea condițiilor de accedere în funcțiile publice.


Potrivit lui Balan, în activitatea sa, SIS a depistat cazuri de promovări şi confirmări în funcţii publice a unor persoane afiliate, compromise sau „convenabile” unor grupuri de interese sau chiar lumii interlope. De asemenea, s-a atestat o frecvenţă sporită a reconfirmării şi avansării în funcţii a persoanelor cu averi nejustificate, relatează NOI.md.

În opinia lui Mihai Balan, legea care reglementează procedura de verificare a titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice este ineficientă, atît din cauza unor prevederi confuze, cît și a iresponsabilității factorilor de decizie. Potrivit șefului SIS, există presupuneri întemeiate că anumiți angajați publici supuși verificărilor beneficiază de protecţionism din partea unor conducători de instituții.

În acest sens, Mihai Balan propune extinderea competențelor SIS în procesul de verificare a candidaților la funcțiile publice. Astfel, în scopul constatării interacţiunii candidaţilor cu membri ai lumii interlope sau pentru a demonstra funcţionarea aşa numitei „justiţii la telefon”, SIS cere să i se ofere dreptul de a ridica informația privind convorbirile telefonice ale persoanei supuse verificării. Potrivit proiectului, interceptarea telefonică va putea fi efectuată cu autorizarea judecătorului de instrucție.

Totodată, SIS cere dreptul de a putea colecta datele cu caracter personal ale persoanelor terţe, afiliate prin rudenie sau afinitate candidaţilor la funcţiile publice. Instituția mai propune tragerea la răspundere contravențională a funcționarilor care au încălcat prevederile Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice. Pentru astfel de încălcări ar urma să fie aplicate amenzi între 100 și 300 de unităţi convenţionale aplicate persoanei cu funcţii de răspundere, cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de pînă la un an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?