Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Propunerile PCRM privind modificarea accizelor la țigări

3 apr. 2016,, 10:30   Economie
2844 1
Foto: cugetliber.ro

Partidul Comuniștilor sugerează ca cota ad valorem a accizului la țigări cu filtru să fie puțin mai joasă, iar partea fixă – puțin mai înaltă.


Acest lucru l-a declarat deputatul din partea fracțiunii PCRM Oleg Reidman în cadrul dezbaterii în Parlament a proiectului politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, adoptat în prima lectură, relatează NOI.md.

Oleg Reidman a mai spus că este important să se prevadă valoarea minimă a părții fixe a accizului la țigări, fapt ce va garanta încasări stabile și va minimiza riscul prelevării insuficiente a mijloacelor în buget. În afară de aceasta, partea fixă va putea fi ulterior majorată sau indexată cu rata inflației.

Deputatul a reamintit că în anul curent va intra în vigoare legea antitutun care prevede un șir de restricții și amenință intrările bugetare de pe urma vînzării de țigări. În afară de aceasta, majorarea accizelor la țigări este prevăzută în politica bugetar-fiscală pe anul 2016, propusă de Guvern. Oleg Reidman a specificat că sinergia acestor două legi ar putea duce la pierderi bugetare considerabile.

El a menționat că Guvernul majorează accizele la țigări, deoarece și-a asumat angajamentul să asigure către anul 2025 accize la nivel de 90 de euro pentru o mie de bucăți. Însă Cabinetul de miniștri merge pe calea majorării mai rapide a cotei ad valorem a accizului la țigări cu filtru în comparație cu partea fixă a acestuia, ceea ce a dus în anul trecut la neîncasarea a 148 milioane de lei, prevăzute în buget.

„Prețul de pe raft îl avem, iar în buzunar bani nu sînt”, a spus Oleg Reidman. Potrivit lui, în 2015 suma accizelor la țigări neîncasate în buget, în comparație cu anul precedent, a constituit 86 de milioane de lei. Deputatul a menționat că prelevarea insuficientă a mijloacelor în buget, neexecutarea bugetului sînt cauzate de măsurile promovate de Guvern pentru accelerarea majorării cotei ad valorem a accizelor la țigări cu filtru. În combinație cu legea antifumat, acest lucru va duce la eșecuri și mai mari.

Deputatul din partea PCRM a reamintit că deja de doi ani directiva europeană cu privire la majorarea accizelor la țigări și-a schimbat orientarea de la sporirea accelerată a cotei ad valorem la majorarea accelerată a părții fixe a accizelor la țigări, fapt sugerat autorităților de către deputații comuniști.

Guvernul a propus ca în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016 partea fixă a accizelor la țigări cu filtru să fie majorată de la 200 la 220 de lei la o mie de bucăți, iar cota ad valorem – să fie micșorată de la 18 la sută la 17 la sută, constituind cel puțin 250 de lei. Totodată, s-a propus ca accizele la țigări fără filtru să fie majorate de la 50 la 60 de lei per o mie de bucăți, iar accizele la țigări de foi, inclusiv cele cu capetele tăiate și țigarele cu conținut de tutun, să se mențină la nivelul de 40 la sută din valoarea lor.

Ministerul Finanțelor explică majorarea accizelor la țigări prin necesitatea ajustării treptate a acestora la nivelul țărilor din regiune, inclusiv la standardele europene. Acest fapt va contribui la acumularea mijloacelor suplimentare în buget și reducerea consumului produselor de tutun, ceea ce afectează sănătatea populației și dezvoltarea societății în ansamblu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?