Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Litra: Declarația domnului Lupu este ruptă de realitate

30 mar. 2016,, 12:10   Politică
4980 5

Litra: Declarația domnului Lupu este ruptă de realitate
Foto : viitorul.org

Declarația liderul PD, Marian Lupu, precum că Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE în 2019 nu corespunde realităților din țara noastră.


De această părere este cercetătorul de la Institutul de Politică Mondială de la Kiev, Leonid Litra, care a precizat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că UE va da semnale pentru o eventuală aderare doar atunci cînd vor fi îndeplinite angajamentele.

„Declarația domnului Lupu are, mai degrabă, un caracter electoral, un caracter de poziționare a Partidului Democrat ca un partid care apără agenda integrării europene a Republicii Moldova. Dar cred că această declarație nu coincide cu ceea ce se întîmplă în Moldova. O cerere de aderare trebuie să fie precedată de anumiți pași concreți. Doar astfel o eventuală cerere va fi recepționată în mod corespunzător. În primul rînd, e vorba de elucidarea furtului acelui renumit miliard, cu reîntoarcerea banilor și pedepsirea celor care se fac vinovați de acest lucru și, bineînțeles, implementarea Acordului de asociere”, a explicat Leonid Litra.

În ceea ce privește convorbirile moldo-ruse desfășurate recent la Chișinău, expertul a remarcat că aceste discuții sînt un prim-pas spre refacerea relațiilor și, eventual, soluționarea problemelor economice dintre părți.

„Moldova, dincolo de faptul că se află într-un proces de integrare europeană, este interesată, în același timp, să aibă relații comerciale bune cu Rusia. Și pentru Moldova este important, atît timp cît există o deschidere relativă din partea Rusiei, să obțină, în primul rînd, anularea acelor restricții comerciale. Mai există teme, cum ar fi reluarea consultărilor în formatul 5+2. Dar, deocamdată, nu cunoaștem foarte clar care este conținutul acestor discuții, vedem declarații foarte seci. Oricum, aceste contacte sînt un prim pas spre elucidarea pozițiilor ambelor părți, posibil cu o eventuală reluare a unor relații economice, inclusiv politice, mai bune”, a explicat cercetătorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?