Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Europarlamentar: La Chișinău lipsește voința reală de a căuta miliardul

30 mar. 2016,, 10:50   Politică
4009 3

Europarlamentar: La Chișinău lipsește voința reală de a căuta miliardul
Foto : publika.md

Percepția oficialilor de la Bruxelles este că guvernarea de la Chișinău nu este interesată să facă lumină în cazul furtului miliardului.


Cel puțin asta susține europarlamentarul român Andi Cristea, care este președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova. Într-un interviu pentru qmagazine.ro, Cristea a precizat că mai multe instituții internaționale s-au arătat disponibile să ofere asistență autorităților în investigarea acestei fraude, dar reacția Chișinăului a fost una pasivă, notează NOI.md.

„Percepția majorității celor care lucrează la Bruxelles pe dosarul Republicii Moldova, dincolo de declarațiile asumate oficial, este că lipsește voința reală de a face lumină în acest caz, fiindcă radiografia reală a mecanismul ingineriei economice, dar și a persoanelor implicate este teribilă pentru o întreagă generație de politicieni și nu numai. Uniunea Europeană, Consiliul Europei, alte organizații internaționale și-au manifestat disponibilitatea de a sprijini și a oferi asistență, în limitele prerogativelor, însă Chișinăul s-a manifestat mai degrabă pasiv”, a explicat Cristea.

Europarlamentarul a ținut să precizeze că UE nu va dezgheța finanțările pînă cînd nu va vedea progrese reale, inclusiv pe dimensiunea anchetei în cazul devalizării sistemului bancar. În opinia lui Andi Cristea, în condițiile în care Republica Moldova a beneficiat de cele mai mari alocări financiare în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, instituțiile europene au tot dreptul să ceară explicații asupra modului în care au fost cheltuiți banii contribuabililor europeni.

„În definitiv, e suficientă asumarea realizării unui audit riguros, transparent și fără jumătăți de măsură, efectuat de o companie privată de prestigiu și lucrurile se clarifică integral. Clarificarea acestui aspect – unde au ajuns banii și cine se face vinovat – este o condiție clar enunțată de Bruxelles pentru reluarea asistenței de suport bugetar. O mică clarificare (încerc să simplific foarte mult): aceste fonduri de suport bugetar sînt bani pe care UE îi injectează direct în bugetul unei țări, de regulă pentru acoperirea deficitelor, însă, la finalul zilei, Guvernul dispune de aceste fonduri cum dorește. Iar în condițiile în care 15% din PIB, celebrul miliard, dispar, Curtea Europeană de Conturi își pune întrebarea firească – unde se duc banii contribuabililor europeni?”, a precizat Cristea.

Potrivit europarlamentarului, fără un acord cu FMI și fără celelalte linii de finanțare, Republica Moldova riscă să se sufoce.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?