X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

O cafenea din Chișinău luptă cu frauda avînd ca subiect drepturile de autor ©

29 mar. 2016,, 17:25   Societate
8887 0
Кишиневское кафе борется с патентным мошенничеством?
Foto: noi.md

Fanconi Cafe a fost fondată în Odessa, în 1872, de către Iakov Fanconi, originar din Elveția.


Această cafenea a devenit un loc de odihnă și de muncă a elitei comerciale și artistice din Odessa. Așa-numitele "pichete a vestelor" s-au întrunit în cafeneaua aceasta pentru a discuta diverse întrebări de afaceri, pentru a-şi găsi parteneri, cumpărători și vânzători. Printre cei care au vizitat cafeneaua se numără Bunin, Kuprin, Cehov, Utochkin, Babel, Maiakovski, Shaleapin, Petrov și Ilf, și multi alţii. Aici îşi sărbătoreşte nunta Mișka Iaponcic, iar Kotovski îşi vinde cătușele sale la licitație după eliberarea din închisoare.

În 2005 o echipă de parteneri au decis să reconstruiască cafeneaua, care urma să fie deschisă în același loc ca şi 130 de ani în urmă. În scurt timp cafeneaua devine din nou cel mai popular loc de odihna al locuitoriilor din Odessa. În 2012, compania Euromusic și proprietarii Fanconi Cafe au încheiat un acord prevazînd deschiderea unei alte cafenele în regim de franciză cu același nume si design interior în Chişinău. Ulterior sa dovedit că marca a fost deja înregistrată de un anumit A.Turiac, locuitor al oraşului Bălți.

În 2008 Turiac Alexandru, înregistrează, de asemenea, pe numele său marca Vertu, aparţinînd concernului finlandez Nokia Corporation. În 2010, Nokia se judecă cu cetaţeanul Tureac, şi îşi restuie dreptul de autor asupra mărcii în instanța de judecată.

După eşecul dat, acesta atacă compania producătoare de cosmetice Wella, depunînd o cerere respectivî la AGEPI, compania dată trecînd prin aceeași "situaţie proastă" în ce priveşte înregistrarea mărcii sale.

În urma ce am contactat administraţia cafenelii, aceasta și-a exprimat speranța că şi de această dată instanța va lua decizia corectă.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?