Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Lucinschi: Batjocorirea Constituției trebuie stopată

29 mar. 2016,, 12:45   Politică
4290 5
Лучинский: Издевательство над Конституцией надо прекратить
Foto: youtube.com

Decizia Curții Constituționale (CC) privind declararea drept ilegală a hotărîrii privind alegerea președintelui în Parlament a devenit încă un act de batjocură asupra Constituției.


Forțele politice trebuie să ajungă la un consens care ar permite formarea unui mecanism fiabil de funcționare a Constituției, indiferent de conjunctura politică. Opinia aparține ex-președintelui Petru Lucinschi și a fost exprimată în cadrul emisiunii „MegaFon”, relatează NOI.md.

„Actualele autorități încearcă să-și dovedească prin orice modalități capacitatea de acțiune, folosind pentru aceasta inclusiv Curtea Constituțională. Unii adoptă decizii, alții le revocă. Ceea ce se întîmplă acum poate fi calificat drept o batjocură asupra Constituției. Hotărîrile ei sînt interpretate în funcție de propriile interese și schimbarea conjuncturii politice. Trebuie elaborate mecanisme fiabile de funcționare a Legii Fundamentale a țării, care ar deveni un consens în negocierile dintre diverse forțe politice de orice orientare – de dreapta, stînga sau centriste”, consideră Lucinschi.

El a dat o apreciere negativă hotărîrii CC, care a declarat drept neconstituțională procedura de alegere prin vot secret a președintelui în Parlament . „Sînt ultimul președinte ales în cadrul alegerilor generale. Dar înțeleg că hotărîrea din 2001 a fost o înțelegere luată intre partide și a permis stabilirea unui echilibru între ele. Faptul că această hotărîre a fost anulată printr-o singura mișcare, fără a consulta societatea civilă și mediul politic, denotă existența unor probleme grave în sistemul de justiție, flexibilitatea acesteia de dragul intereselor personale ale anumitor cercuri de putere”, a declarat ex-președintele.

Petru Lucinschi este al doilea președinte al Moldovei, al cărui mandat a durat din 1997 pînă în 2001.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?