Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Cîte investiţii străine directe poate atrage Moldova

25 mar. 2016,, 14:00   Economie
2316 0
Foto: prostoinvesticii.com

Pînă în 2020, Moldova prevede să asigure un influx de investiţii străine directe în valoare de circa 380 de milioane de dolari.


Acest fapt a fost menționat de către vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul unei întrevederi neformale cu peste 20 de companii străine ce activează în Moldova, precum şi membrii Asociaţiei Businessului European (EBA), relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Vorbind despre planurile de atragere a investiţiilor străine directe în Moldova, ministrul a specificat că acesta va realiza Strategia de atragere a investițiilor pentru promovarea exporturilor pentru anii 2016-2020, al cărei scop este atragerea unui influx net de investiţii străine directe în valoare de circa 380 de milioane de dolari, generarea la buget a veniturilor fiscale de circa 232 de milioane de dolari, crearea a cel puţin 10 mii locuri de muncă, creşterea volumului exporturilor de mărfuri pînă la 3 milioane de dolari, iar al exporturilor de servicii – pînă la 1,2 milioane de dolari, reducerea deficitului comercial din PIB cu 4 la sută, scăderea ratei şomajului cu 1,4 la sută şi creşterea ponderii investiţiilor străine directe în PIB pînă la 3,9 la sută.

Potrivit Strategiei, principalele sectoare cu potenţial de export şi atragere a investiţiilor străine directe vor fi industria prelucrătoare şi sfera de servicii. Printre acestea ministrul Economiei a specificat: industria textilă, automotivă, serviciile de consultanță şi IT.

La rîndul său, antreprenorii străini i-au adresat ministrului Economiei un şir de întrebări, a căror majoritate ţine de verificări şi plata pentru acte permisive locale.

În opinia investitorilor, eforturile Guvernului de îmbunătăţire a mediului de afaceri din contul reducerii poverii administrative nu se resimt în teritorii din cauza acţiunilor administraţiei locale. În context, Octavian Calmîc a spus că în acest caz ar putea fi micşorată cota impozitelor locale sau acestea ar putea fi chiar anulate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?