Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ciobanu: Timofti a jucat rolul de „cosmonaut vietnamez”

23 mar. 2016,, 13:45   Politică
4408 8
Чобану: Тимофти отыграл роль "вьетнамского космонавта"
Foto: ziarulnational.md

Nicolae Timofti va rămîne în istoria Moldovei ca cel mai neobservat și cel mai neimplicat președinte.


Este greu de amintit vreun episod pozitiv din cariera lui de președinte, cînd Timofti ar fi dat dovadă de voință politică. El a rămas pînă la urmă o figură de compromis, chiar dacă a întreprins cîteva încercări nehotărîte de a se opune sistemului politic. Astfel a caracterizat mandatul de patru ani la șefia țării a lui Nicolae Timofti analistul politic, directorul Institutului de Cercetări Strategice, Victor Ciobanu, în editorialul din „Ziarul Național”, notează NOI.md.

Potrivit lui Ciobanu, de la bun început era greu de așteptat pași hotărîți de la Timofti în calitate de președinte al țării. „Era clar din start că, după o criză fără precedent cu interimate demne de Guiness Book, acesta va fi o figură de compromis. Iar condiția principală impusă de jucătorii politici de atunci, care au asigurat votul, era neimplicarea. Mai exact vorbind, președintele trebuia să stea la Condrița, să nu le încurce băieților la trebile țării și avea mînă liberă să împartă medalii cu sacul. Cam asta a și făcut. A jucat rolul cosmonautului vietnamez din cunoscutul banc”, a menționat expertul.

Potrivit directorului Institutului de Cercetări Strategice, în cei patru ani de mandat, Timofti a încercat de cîteva ori să dea dovadă de voință politică, dar a făcut-o neconvingător. „Cu excepția poate a unei replici date lui Putin la Summitul de la Minsk și a refuzului de a-l desemna pe Plahotniuc în calitate de prim-ministru, practic nu a demonstrat că are poziție. Vă imaginați că poate cumva să fie șantajat comandantul suprem al Forțelor Armate într-o țară normală?! Nici eu. Doar că țara nu-i normală. E una condusă de gopnici. Ca să nu mai folosesc termenul de stat capturat de care am obosit deja toți”, scrie Ciobanu.

În opinia analistului, Moldova are nevoie de un alt fel de președinte, capabil să se opună sistemului putred și corupt, în care puterea manipulează totul, inclusiv președintele țării. „Nu trebuie să ne lăsăm manipulați de guvernare. Nu trebuie să ne lansăm în discuții sterile. Nu trebuie să-i luăm în serios pe candidații irelevanți. Și, cu siguranță, nu trebuie să-l credem pe cel independent și puternic care ne va promite tot binele din lume. Trebuie să fim pregătiți pentru tot felul de surprize, inclusiv pentru declanșarea campaniei mult mai devreme decît ni se promite. Și principalul – nu trebuie să renunțăm la proteste. E unicul lucru pe care guvernarea nu-l controlează. În mod ideal, alegerile anticipate concomitent cu cele prezidențiale ne-ar oferi șansa să schimbăm situația și să ne luăm țara înapoi”, a conchis Victor Ciobanu.

Amintim că Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de președinte al Republicii Moldova pe 16 martie 2012, cu votul a 62 de deputați, după o criză politică îndelungată şi după două alegeri parlamentare anticipate cauzate de incapacitatea Parlamentului de a alege preşedintele cu trei cincimi din votul deputaţilor. Timofti a depus jurămîntul pe 23 martie 2012.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?