X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Ucraina ar putea introduce embargo pentru produsele din Moldova

18 mar. 2016,, 10:15   Economie
5590 7
Ucraina ar putea introduce embargo pentru produsele din Moldova
Foto: zn.ua

Ucraina este dispusă să introducă embargo asupra importului de produse moldoveneşti în cazul în care Moldova va închide piaţa sa pentru lactatele ucrainene, notează NOI.md.


Potrivit presei ucrainene, anunțul a fost făcut de către ministrul Politicii Agrare şi Alimentaţiei al Ucrainei, Alexei Pavlenko, în cadrul discursului său în faţa Asociaţiei Europene de Afaceri a Ucrainei.

El a menţionat că introducerea de către Moldova a taxelor de import asupra produselor lactate fabricate în Ucraina, solicitată conducerii ţării de către producătorii de lapte moldoveni, o va determina pe Ucraina să depună plîngere la Organizaţia Mondială a Comerţului şi să aplice bariere comerciale similare nu doar pentru produsele lactate moldoveneşti, ci şi pentru alte categorii de produse.

„În caz de necesitate, noi vom întreprinde toate măsurile ce ţin de adresarea la OMC. Dacă se va crea această situaţie, vom recurge la măsurile aplicate în cazul Federaţiei Ruse. Dacă Moldova va întreprinde acţiuni ce încalcă acordurile OMC, vom fi nevoiţi să aplicăm măsuri similare şi, posibil, nu doar în cazul acestor grupe de mărfuri, deoarece calificăm aceste măsuri drept ostile”, a spus Alexei Pavlenko.

El a menţionat că, acum, de chestiunea privind eventuala introducere a taxelor la produsele ucrainene în Moldova se ocupă Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi măsurile sus-menţionate vor fi aplicate doar în caz dacă MAE nu va găsi limbaj comun cu organele competente din Moldova în ceea ce priveşte condiţiile de comercializare.

Alexei Pavlenko a spus că ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, deja a solicitat reglementarea situaţiei. „Eu, din partea mea, comunic cu omologul meu moldovean. Este un om bun, profesionist, sper să găsesc limbaj comun cu el”, a declarat ministrul Politicii Agrare al Ucrainei.

De menţionat că producătorii moldoveni de produse lactate sînt îngrijoraţi de afluxul de lactate ucrainene şi solicită autorităţilor să protejeze la nivel legislativ piaţa internă de importul din Ucraina, stabilind taxe speciale în vederea ieftinirii produselor autohtone în raport cu cele ucrainene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?